Temperaturdata for juni fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur i perioden 1991-2020 (TLT) er videre ned i juni, med 0,80 o C, ift 0,90 o C i måneden før. Vi har ifølge statistikerne en temperaturtrend uten målbar mennesklig påvirkning. Den moderate El Niño har dødd ut, etter at rekordstore energimengder forlot kloden vår. Dr. Spencer fikk rett da han varslet et temperaturfall i mai.
UAH har temperaturdata fra troposfæren
UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, det dekker 99 % av klodens overflate og er av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. Juni 2024 er ned til 0,80 o C, fra 0,90 o C måneden før. Snart kommer en kjølende La Nina-effekt.
- Nordlige halvkule nær uendret, med 0,96 o C, fra 0,98 o C forrige mnd.
- Sydlige halvkule klart ned, til 0,64 o C, fra 0,83 o C forrige mnd.
- Tropene klart ned, til 0,93 o C, fra 1,31 o C forrige mnd.
- USA48 kraftig opp, til 1,65 o C, fra 0,38 o C forrige mnd.
- Arktis klart opp, til 0,79 o C, fra 0,38 o C forrige mnd.
- Australia klart opp til 0,87 o C, fra 0,45 o C forrige mnd.
Dataene her er fra lavere troposfære som er opp til 10 km høyde (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære, med data for både hav- og landtemperatur i hver region. UAH har flere lekre figurer her. Vi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña) som kan gi klare utslag på den enkelte måned, se Klimanytt120.
For globale temperaturtrender viser vi til oppslaget fra mars måned.
ENSO-varsler
ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.
NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren ovenfor, i nyeste analyse (1. juli). Oceanic Nino Index vist vertikalt i Kelvin til venstre i figuren. ENSO status er nøytral, med 65% sjanse for ny La Niña i jul-sep, og 85% sjanse for dette i resten av året.
Værstat om juni måned i Norge
Værstat har som vanlig god informasjon om det faktiske været i Norge, helt uten noen klimaskremming. Juni måned ble normalt varm i Sør-Norge og relativt varmere i deler av Nord-Norge, hvor det enkelte steder var opptil 4-5 grader varmere enn normalt.
Junitemperaturene for Norge viser ingen klare tegn på en langsiktig varmetrend, men for Svalbard ble juni en rekordvarm måned, med et månedsmiddel på 6,1 grader, som er 2,6 graden over juni-normalen og den varmeste juni måned for perioden 1899 til 1924.
Aaslid,
Vi er interessert i global oppvarming over tid. Er det ikke mer relevant å fremheve at juni 2024 er den varmeste junimåneden som er målt i datasettet, i stedet for to steder skrive at temperaturen er «videre ned». Det er verken spesielt overraskende eller interessant når vi har hatt de utelukkende varmeste månedene siste året.
Ref. det siste avsnittet: Det er altså ikke bare for Svalbard at årets juni ble rekordvarm.
«USA48 kraftig ned, til 1,65 o C, fra 0,38 o C forrige mnd.»
Er dette en skrive feil? Skal det være fra 0.38 for mai til 1.65 for juni?.
Hver sommer de siste årene har mediene og de faste alarmistforskerne kjørt på med at kloden koker, og at vi helst ikke må risikere å dra til Syden på ferie. I år har denne alarmismen vært verre enn noensinne, og i hele juni har vi fått fortalt at det er «rekordvarme» omtrent alle steder, «helt ulevelig», osv.
Da blir man litt perpleks når det nå viser seg at kloden tvert i mot har hatt en relativ kjøling i juni (0,10 C) ifht historisk anomali.
Forklaringen er selvsagt at mediene og de faste alarmistforskerne som vanlig bare har trukket fram de varmeste stedene, og unngår å nevne de kaldeste.
Og nå er det altså svært sannsynlig at en ny kjøligere La Niña er i gang.
Hva skal clickbait-mediene og de faste alarmistforskerne finne på da? 🙂
Takk for korrektur, det gikk litt for fort med de tre nederste kulepunktene.
Lackner,
Som du selv skriver i første setning «over tid». Det relevante er trendene over tid. I forhold til denne trenden har ikke Dr. Spencer funnet det bryet verdt å se på eldre juni-temperaturer.
Og temperaturen resten av året skal som hovedregel nedover. Siden strømninger av energi i atmosfæren er et kaotisk og ikke-lineært system (koblet med tilsvarende strømninger i havene), så kan det godt hende vi får en enkelt måned som korrigerer oppover.
Hvis du ikke kan vente på en slik korreksjon, så er det bare å lete etter en varmerekord i ett av de politisk korrekte datasettene eller reanalysene som torturerer dataene lenge nok. Alternativt kan du få ro i klimasjelen med dagens Dagbla.
Hvordan ser den grafen eller hva det heter ut om man går tilbake til f.eks 1917 i stedet for 1979? Det er neppe tilfeldig at man velger å begynne målingen like etter en nedkjølimgdsperiode. I tillegg bruker man annet utstyr, og så har vi dette med å gå tilbake i tid og slette en rekke varmerekorder, samtidig som man spriter opp mer moderne målinger.
Det er ingen tvil om at temperaturen har økt siden slutten av den lille istid, men resten er et narrespill.
NRK i går: Juni 2024 var den varmeste junimåned som hittil er registrert. Tolv måneder på rad har temperaturen ligget 1,5 grader over førindustrielt nivå, ifølge forskere. https://www.nrk.no/urix/global-varmerekord-i-juni-1.16956300
Vikingene dyrket korn på Grønland. I dag er klimaet for kaldt. Jeg lurer på hvordan juli måned så ut den gang og hvordan ting hadde sett ut under den lille istid, f.eks, om man snudde alt på hodet. Åtte milliarder mennesker på jakt etter kulderekorder og alle mediene vi har i dag med krigsoverskrifter som nesten aldri stemmer med artikkelen. Det lille istid var forøvrig global og adskillig kaldere enn klimaforskerne vil ha det til. Det viser masse forskning som aldri slipper igjennom mediesensurens ekkokammer.
En studie er fra et team av britiske forskere ved tre forskjellige britiske universiteter sier at den lille istid var et globalt fenomen. Dataene viser at de mest ekstreme kalde fasene av den lille istiden – på midten av 1400-tallet og deretter igjen på begynnelsen av 1700-tallet – var synkrone i Europa og Sør-Amerika. https://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141119204521.htm
I Argentinske Tierra del Fuego finner man torvmyrer med nøyaktig samme mønster som europeiske myrer. https://www.sciencedaily.com/releases/2014/11/141119204521.htm
Klimaet i Sør Afrika var i deler av den lille istiden 1,4 grader lavere enn i dag. https://www.nature.com/articles/srep01767
Data fra Rosshavet, Antarktis, indikerer at overflatetemperaturer var – 2 °C kaldere under LIA. Økninger i isbreer var lik den nordlige halvkule. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/s0012821x11002925
I følge Encyclopædia Brittannica falt den gjennomsnittelige vintertemperaturen i Japan med 3,5 grader. Også Kina, Egypt m.fl var sterkt påvirkert. Det finnes mye men jeg har bare samlet litt her.
Klimapsykose lider vi av i dag. Bare det blåser litt mye eller regner litt mye så får folk helt noia…
Media har ufattelig makt over oss og jeg aner ikke hvor mange hundre tusen journalister som finnes, men det er lett å få de til å gå i takt, også i Norge…. For hvem eier mediene og setter dagsorden?
Det er et komplekst system og demokrati er historie. Fem korporasjoner kontrollerer 90 % av mediene, men siden to av korporasjonene har samme eier, kan man si at det er bare fire grupper som eier 90 prosent av mediene. – Og hvem eier disse igjen… De vanlige, Black Rock, Vanguard, Statestreet, mf.l og som også eier alt annet av verdi. De tjener rått på alle katastrofer, kriger etc. https://steigan.no/2021/12/de-vanlige-mistenkte-som-eier-og-kontrollerer-det-meste/
Bye Bye Democracy!
Det synes å være faglig enighet om at pågående varm El Niño-fase er på hell, der NOAA gir 65% sjanse for ny (kald) La Niña i jul-sep 2024, og 85% sjanse for dette i resten av 2024. Høres fornuftig ut ifht tidligere ENSO-sykluser.
Slike endringer fordeler seg imidlertid ikke jevnt over kloden, og foreløpig synes observasjonene – forøvrig ikke uventet – å peke mot at sørlige halvkule kjøles raskest ned først:
– bl.a. Australia og New Zealand har hatt uvanlig kald juli så langt
– deler av sørlige Latin-Amerika det samme, bl.a. Argentina
Samtidig er det jo nordlige halvkule og særlig Arktis som med sine 30/60-års sykluser har vist de tydeligste temperaturvariasjonene, jfr. den varme mellomkrigstiden, den kalde etterkrigstiden, og den igjen tydelige oppvarmingen i Arktis på 1980-90-tallet.
ENSO-syklusens nokså raske endringer fra varm til kald osv. skjer først i luft og overflatetemperaturer i tropisk del av Stillehavet, og gir dermed tilsvarende rask effekt for nærliggende sirkulasjonsområder på sørlige halvkule, som nevnt over.
Den forventede kjøling på nordlige halvkule ved en ny La Niña er imidlertid mer basert på endring i de langsommere havstrømmene fra tropene og nordover (NAO/AMO). Det må derfor ventes en betydelig forsinkelse ifht. ENSO-nærliggende områder på sørlige halvkule før nedkjølingen når sitt fulle ENSO-minimum på nordlige halvkule og i Arktis. Dette vil trolig kunne ses ut fra observasjonene resten av året og 2025.