USA nedlegger klimakriseindustrien

USA har startet prosessen med å nedlegge landets mektige klimakriseindustri, et samrøre av offentlig administrasjon, offentlige forskningsprogrammer fokusert på en ikke-eksisterende global oppvarming og ekstreme grønne NGOer. Sistnevnte er inntil videre ikke berørt, bortsett fra at det fra nå av neppe vil bli brukt silkehansker på demonstranter som opptrer ulovlig i kampen mot USAs nye politikk og landets påbegynte retur til ekte vitenskap.

Energiplanen America First
Denne planen ble utarbeidet i fjor høst av en indre kjerne av dyktige reformatorer, og kom opp på nettsiden til Det Hvite Hus i det øyeblikket Trump tok over som president. Det er standard prosedyre at innkommende administrasjon legger utgående administrasjons nettside i et historisk arkiv, og presenterer sin egen politikk. (tillegg 26. jan.) For forvaltningen betyr dette at det er den nye forvaltningsledelsen og deres kommunikasjonseksperter som skal formidle detaljene i den nye politikken i det offentlige rom, ikke den enkelte ansatte. Obama-administrasjonen gjorde temmelig nøyaktig samme endrigner som Trump-administrasjonen gjør nå.

Energiplanen kan oppsummeres i få punkter. USAs befolkning og næringsliv skal ha rikelig tilgang til energi til en lavest mulig pris. USAs ressurser skal utnyttes til det fulle og USA skal bli selvforsynt med olje og gass, samtidig som det skal bygges opp en eksportindustri bygd på den raskt ekspanderende produksjonen av skifergass og skiferolje.

Den ikke-eksisterende klimakrisen er ikke nevnt med ett ord hverken i energiplanen eller andre steder på nettsiden til Det Hvite Hus.

Presidentordre på løpende bånd
Det har vært spesielle tilstander for alt som hadde med klimaet å gjøre under forrige administrasjon hvor man gikk så langt som til å utrope global oppvarming og klimaendringer til den største trussel menneskeheten står ovenfor. Takk til JOSH for en finfin illustrasjon (klikk på figuren for en større versjon).

Det skal nå rulles ut et tresifret antall presidentordre de neste 5 ukene som tilsammen er starten på en omfattende opprydning. En av de første ordrene vedrører USAs miljødirektorat EPA og har nå lekket ut. Her står det bl.a at EPA-ansatte har fått munnkurv når det gjelder personlige ytringer om interne jobbforhold i det offentlige rom, samt at det er full stopp i pengebruken på «grants and contracts».

Radikal reform for EPA
(Revidert og utvidet kl 32.40) Alt tyder på at EPA nå skal gjennomgå en radikal reform, hvor fokuset på ren luft og rent vann opprettholdes, hvor CO2 skal rehabiliteres som livets gass via fotosyntesen, og hvor det blir nulltoleranse for klimareligion som offentlig styringsverktøy. Judith Curry har en interessant ytring om det som skjer på sin personlige blogg, her gjør hun oppmerkom på at man ifølge grunnloven i offentlig sektor i USA har presidenten som øverste sjef, og man forventes å arbeide med spørsmål som er av interesse for presidentens administrasjon. Judith Curry anbefaler dette oppslaget fra Foreign Affairs.

A seismic shift is occurring in a number of federal agencies
Judith Curry, 25. januar.

Anklager mot EPA inkluderer bruken av «secret science» for å manipulere politikere (man hevder å basere seg på vitenskap, men nekter å oppgi vitenskapelige referanser). Tilsvarende teknikk er kjent i Norge, eksempelvis bruk av argumentene om konsensus og at debatten er over.  EPAs ulovlige overstyring av delstatenes rett til selv å lovregulere det lokale miljøet er ikke hovedtemaet her. Det ligger i kortene at også dette blir endret når det er en reformprosess på gang.

Klimarealisten Myron Ebbel (foto HuffPo) ble tidlig hentet inn av Donald Trump for å ta seg av en ryddejobb det lenge har vært behov for. Han har vært primus motor i planleggingen og den tidlige gjennomføringen av EPA-reformen, inntil ny ledelse er godkjent av de folkevalgte.

Det skal bl.a kuttes 513 mill USD på tildelinger av midler til stater og stammer, og 193 mill USD på termineringen av EPA-programmene for global oppvarming.

Avlyst klimakonferanse
Av praktiske konsekvenser er det kjent at en klimakonferanse med temaet klimaendringer og helse, er avlyst. Arrangøren «The Centers for Disease Control and Prevention» (CDC) har i 8 år levd glade dager med den fikse ideen at klimaendringene påvirker vår helse, med en tilsvarende liberal pengebruk. De har nå brått avlyst konferansen «The Climate and Health Summit» som skulle ha funnet sted i Atlanta i februar med en av President Trumps viktigste politiske motstandere som hovedtaler.

CDC har som andre offentlig finansierte institusjoner i USA, lang erfaring med å tilpasse sin aktivitet til det som til enhver tid er akseptabelt for den sittende administrasjonen. Fjorårets alarmisme med helse knyttet til ekstremvær, hetebølger eller stigende havnivå (!) har helt siden 8. November vært noe som ville bli nedprioritert med Trump som president. Men det er først nå hvor presidentordrene ruller ut at man ser konsekvensene i form av endret oppførsel.

Folk flest både i USA og i Norge vil mene at man selv kan ansvaret for å komme seg vekk fra stranda i tide når vi står ovenfor en observert global trend for havnivåstigning på 5 cm til år 2100, pluss/minus en usikkerhet på 10 cm. Lokalt i Norge og i Newfoundland er forøvrig landhevningen betydelig større enn dette.

Per Espen Stoknes. BI Arkivfoto.

Surrealistisk i Norge
Ulike elementer i vår hjemlige klimakriseindustri har lenge vært aktive i slutten av januar hvert år, men nå har Klimafestivalen § 112 i all hast satt opp et ekstra møte på programmet, i Oslo Litteraturhus 26. Januar kl. 1900. Vi er noe i villrede om hva som er hensikten med dette arrangementet. Umiddelbart tenker man på helt surrealistiske klimakannestøperier.

Diagnose står øverst på programmet, da den kjente klimapsykolog Per Espen Stoknes fra BI skal innlede med «en klimapsykologisk diagnose av klimafornekteren i Det hvite hus.»  Blant de øvrige klimatroende deltagerne finner vi Bjørn Stærk, en av mange ansatte i Aftenposten som til stadighet formidler sin salighet i troen på global oppvarming.

Det er gratis adgang. Ta med popcorn.

Støtt oss ved å dele:

11 kommentarer

 1. Det man først og fremst må håpe her, er at man får tilbake det helt nødvendige fokuset på reelt miljøvern, ren luft og rent vann, som har havnet helt i bakleksa ifht. klimaindustriens kyniske CO2-buitkk.
  Det blir en enorm jobb å prøve å rette opp dette miljøvernforfallet og samtidig korrigere for feilvinklingen mot konstruerte «klima»-problemer.

 2. Dette er vel hva vi lenge har håpet på og også forventet etter at Trump ble innsatt som president.
  Det blir spennende å se hvordan bakstreverne reagerer på dette i USA, og minst like spennende om dette vil smitte over Atlanteren og gjøre Europa litt mindre hysterisk pseudo-vitenskapelig.

 3. Trump med storslegga mot «Miljøvernere» i departementet som ikke lenger får åpne de søte, falske munnene
  om miljøvern i det hele tatt og alt om klima beordret fjernet fra hjemmesidene som jo Trump har full kontroll over og ansvar for.
  Endelig kan folk glede seg over at klimaidiotene får seg en nesestyver av dimensjoner.
  Den falske, ødeleggende kampen mot verdensrommet er over når USA går foran
  med noe så drastisk, velgjørende som å fjerne hjemmesidene om klimavrøvlet
  fra Miljødepartementets sider. En glimrende, pengesparende manøver som vil smitte over på
  hele verdens tusenvis av byråkrater, politikere og «Eksperter» som har kjempet mot vindmøller,
  sol og universets krefter i årevis. Bedragerne kan nå hente sin lønn fra frivillige medsammensvorne
  og ikke minst en presse som er i utakt både med natur, mennesker og sannheten! Godt levert, Trump!
  Også en fjær i hatten for KLIMAREALISTENE som har stått på i årevis og vist riktig veg både til sol, stjerner .
  vind skyer og ikke minst fornuften!

 4. Det blir spennende å se hvor USAs klimapolitikk går. USA har streke forskningsmiljøer innen klimaforskning som både har faglig høyt nivå og driver aktiv formidling av sine resultater. Det blir ikke lett å forandre på en åtte års-periode uansett hvem som sitter i det Hvite Hus. Å gå løs på ytringsfriheten er en farlig strategi. «Alternative fakta» innen forskning kommer til å bli avslørt.

  Geir Aaslid er optimistisk i sitt håp om at at EPA skal få munnkurv om klima. Det er kanskje litt for tidlig juble:
  http://thehill.com/policy/energy-environment/316081-epa-spokesman-no-plan-to-take-down-climate-webpages.

  I ingressen virker det nesten som om du forventer (håper på?) at administrasjonen skal gå løs på NGOer. Hva hadde du tenkt de skulle gjøre med dem? Forby dem? I USA er det ingen klima-NGOer som mottar føderal finansiering så de kan heller ikke skru igjen pengekrana.

  • Her er det ikke snakk om at EPA skal få munnkurv om klima, det er et spørsmål om hva EPA skal fokusere på de kommende 4 årene. Åpenbart er det ikke klimaet siden det skal fokuseres på rent vann og ren luft, men detaljene er ikke klare for klimaet utover at det er foreslått å kutte ut EPAs programmer for global oppvarming.

   Angående NGOene, så er det fra før dokumentert at EPA har kanalisert Volkswagen-erstatningene til ulike NGOer istedet for til USAs slunkne statskasse, så den føderale «støtten» til NGOene er godt kamuflert.

   • Geir Aaslid: «… så den føderale «støtten» til NGOene er godt kamuflert.»

    Men ikke mer kamuflert enn at du har funnet ut det. Da kan du vel vise hvor det er dokumentert at VW-erstatningene er gått til NGOer som driver arbeid med formidling av den menneskeskapte klimaforandringen? Jeg trodde VW-erstatningen gikk til bilkjøperne. (Send infoen til det Hvite Hus også, slik at de kan få ryddet opp i disse uhumskhetene…)

    • Såvidt jeg kan se er «climate change» fjernet fra nettsiden til EPA. Men dette er bare et element i fjerningen av klimakriseindustrien. Det kommer til å bli en kamp der bla NASA og NOAA blir sterkt involvert. Pengestøtten til FN og IPCC blir sterkt redusert. Den føderale aktiviteten minker og overføres til de enkelte stater der klimamafiaen ikke blir så dominerende..

  • » Å gå løs på ytringsfriheten er en farlig strategi. »
   Det er alarmistene av alle slag som gjennom mange år har hindret, hetset og nedverdiget de som har tatt til orde for andre meninger enn IPCC et. al.
   Nå kan en gå ut fra at NIPCC og alle de som har vært kvalt skal få komme skikkelig til orde.
   Den reelle vitenskap om klima har vært holdt nede og borte fra folket, men nå kan en håpe at det blir en forandring til det bedre.

 5. Det skal bli interessant å se hvor klimaindustrien vil få sine framtidige milde gaver fra, hvis bevilgningskåte myndighetsorganer med tilhørende politikere ikke lenger tillates å bruke offentlige midler til å kjøpe seg flere flotte, personlige posisjoner i det store overnasjonale klimasirkusteltet.

 6. Kjedelig for (Moderator: vi takker nei til denne kommentaren, vennligst diskuter politikeres personlighet andre steder)

 7. Til redaksjonen:
  Savner nå min kommentar med faktabaserte argumenter for å fortsette klimaforskning. Er det modifisert, eller kanskje leter jeg på feil plass? Hilsen Alf

Kommentarer er stengt.