Høyesterett i USA blokkerer klimatiltak

Høyesterett blokkerte i går et av president Obamas mest sentrale klimatiltak, og disse kan nå ikke tre i kraft før høyesterett er ferdig med saken, noe som garantert vil ta minst ett år. Det er EPA som har utstedt nye forskrifter som drastisk skal redusere kraftverkenes utslippskvoter for CO2 og dermed kan man si takk og farvel til at USA kan oppfylle de totalt uforpliktende klimakvotene de har presentert før klimakonferansen i Paris.

Høyesterett stemte 5-4 for blokkering
På en kveld hvor alles øyne var rettet mot bikkjeslagsmålet i New Hampshire var Fox News først ute med nyheten etter det vi vet. Saken ble reist mot EPA av hele 27 delstater samt industrielle aktører og da lavere instanser nektet å stanse forskriftene endte det hele i Høyesterett.

Burns-Cleaner-Than-CoalDe drastiske reguleringene skal redusere utslippene av CO2 med ca 1/3 til 2030, og skulle etter planen påføre kraftverkene drastiske kostnader allerede nå. Obama-administasjonens plan var at tiltakene skulle settes i verk nå og så fikk motparten heller få sine juridiske innvendinger behandlet i ettertid. Allerede i dag bruker Obama-administrasjonen enorme summer på klimatiltak – penger som stort sett lånes av Kina. Og enda dyrere skulle det bli for alle som slipper ut CO2. I praksis ble de bedt om å fyre opp kraftverkene med egne dollarsedler, men det ble altså for sterkt for de fleste dommerne, De tok hensyn til motpartens argumentasjon hvor det ble hevdet at inngrepene var så drastiske at de ville gjøre store deler av kraftproduksjonen ulønnsom og tvinge kullkraftverkene til å stenge – og dermed er sjansen så stor for at forskriftene uansett vil bli omgjort at det vil være urimelig å ikke blokkere forskriften inntil partene har fått sin sak behandlet for retten. Nøytrale analyser har langt på vei bekreftet at EPA her vil regulere ihjel aktører de selv mener slipper ut for mye CO2.

Lovens kvern maler langsomt, også i USA. Høringene i Appelldomstolen i DC Circuit starter ikke før 22 juni og dermed er det mulig at en eller annen republikansk president kan ta over neste år før saken er ferdig behandlet. I så fall er det langt på vei garantert at det blir utrenskninger i EPA og saken kan også bli trukket av neste administrasjon.

ostrichDermed er det bare EU og noen få ubetydeligheter som  lille Norge igjen i kappløpet om å bruke mest mulig penger på meningsløse klimatiltak.

Når vil EU og Norge innse at deres gjenværende klimatiltak har blitt enda mer meningsløse?

Støtt oss ved å dele:

6 kommentarer

  1. Kan dette medføre en kritisk gjennomgang av Klimapanelets påstander? Antar en domstol innhenter relevant informasjon uten «bias».

  2. Kanskje det nå kommer inn såpass intelligens at de ser denne gjennomførte svindelen. Dette blir mer og mer som i «Keiserens nye klær.» Ingen tør åpenlyst å tilstå at de er tatt regelrett ved nesen. Nasjoner og prominente personer er lurt trill rundt, og det er de personene som har mandat til å ilegge deg og meg mer skatt, flere avgifter bare for å tekkes hverandre om CO2.

  3. Det er flott når politikere skal ta beslutninger basert på hva ekstremet rike eiere mener om noe som kan reduserer deres enorme rikdom! Det minner meg om beslutningene som parlamentet i Australia tar, flertallet av de folkevalgte «tror» ikke på global oppvarming og derfor kan de rasere Great Barrier Reef!

    • Korallrev trives i varmt farvann. Det er nettopp derfor vi har korallrev i Det indiske hav, men ikke noe særlig i Antlerhavet, hvor det er kaldt. Påstanden om at korallrevene skades dersom det blir varmere er hårreisende. Hva er dette basert på?

Kommentarer er stengt.