Global temperatur juli 2024

Temperaturdata for juli fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur i perioden 1991-2020 (TLT) korrigerer noe opp i juli, med 0,85 C, ift 0,80 C i måneden før. Vi har ifølge statistikerne en temperaturtrend fortsatt uten målbar mennesklig påvirkning.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, det dekker 99 % av klodens overflate og er av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. Juli 2024 er opp til 0,85 C, fra 0,80 C måneden før. Til høsten kommer en kjølende La Nina-effekt.

  • Nordlige halvkule noe opp, til 1,02 o C, fra 0,96 C forrige mnd.
  • Sydlige halvkule noe opp, til 0,68 o C, fra 0,64 C forrige mnd.
  • Tropene noe opp, til 1,06 o C, fra 0,93 C forrige mnd.
  • USA48 kraftig ned, til 0,77 C, fra 1,65 C forrige mnd.
  • Arktis noe ned, til 0,67 C, fra 0,79 C forrige mnd.
  • Australia kraftig ned til 0,01 o C, fra 0,87 C forrige mnd.
Fortsatt en god og varm sommer hos oss, men for USA ble juli nesten en grad kjøligere enn juni.

Dataene her er fra lavere troposfære som er opp til 10 km høyde (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære, med data for både hav- og landtemperatur i hver region. UAH har flere lekre figurer herVi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña) som kan gi klare utslag på den enkelte måned, se Klimanytt120.

For globale temperaturtrender viser vi til oppslaget fra mars måned.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

Modellene varsler en overgang til La Niña-tilstander, muligens sent i september.

Værstat om juli måned i Norge

Relativt varmt i nord, spesielt Finnmark, skriver Værstat. For Østlandet var temperaturen noe under normalen, men det ble ekstremt vått ifølge Met. Institutt. Den varmeste juli-måneden registrert i Nord-Norge var i 1937, og var 3,1 grader over normalen. For 2024 ble Nord-Norge «bare» 2,7 grader over normalen, så nordlendingene fikk altså betydelig mindre klimakrise i år enn det de hadde i 1937.

Støtt oss ved å dele:

8 kommentarer

  1. Det kunne være interessant og sett utviklingen av nedbør over tid og hvilken påvirkning dette har for temperaturen. Kan det være mulig å få en graf på dette?

  2. Litt fort i svingene igjen Aaslid,» korrigerer noe opp i juli, med 0,85 o C, ift 0,80 o C i måneden før.» i ingressen og «opp til 0,80 o C, fra 0,85 o C måneden før» i hovedteksten. Det skal vel være opp i begge.
    For øvrig så er trenden som forventet med alle de skremselsreportasjene som har florert i media den siste tiden med rekorder og hetebølger på løpende bånd.

    • Arvid. Det er varmerekorder på løpende bånd. Ser du på grafen løpende 13 måneder så er de seneste ni månedene de ny høyeste av hele datasettet. Og det har steget hver måned.

      • Sindre Stian Haug,
        du bør nok ha litt tålmodighet med å indikere «klimaendringer» for perioder under 30 år, jfr WMOs definisjon. Ikke minst når alle seriøse forskere er enige om at ENSO-syklusen er en naturlig variasjon på +/ 0.5C fra år til annet:
        – Nå antas kloden f.eks. å være på tampen av en varm El Niño-periode, med naturlig avvik over 0.5C.
        – Hva sier f.eks. de som idag kjører sitt vanlige AGW-narrativ (menneskeskapt global oppvarming), typisk uten å nevne at kloden er i en varm, naturlig El Nino-fase, når denne etter alle solemerker snart snur til en kald La Nina-fase med et lignende FALL i temp? Hva kaller man da det? «Menneskeskapt global nedkjøling»?! 🙂

        • For det første poengterte jeg bare at det er varmerekorder i den siste tiden, det har ingen ting med 30-års perioder å gjøre.

          For det andre. I følge UAH’s egne tall: Rullerende 30 år tilbake (slik som for 13 måneder nevnt i forrige innlegg) har det blitt varmere i 187 av disse 190 månedene. Den seneste uten økning var i 2012. Så ja, det er rekorder i 30-årsperioder også. Hver eneste måned siden februar 2012 har det blitt satt varmerekord.

      • Sindre Stian Haug. Beklager litt sent svar, flytting. Ja jeg har sett på den løpende 13 måneder grafen mange ganger og ser vel det samme som de fleste andre inne på siden her ser. At det hoppet i temperatur som vi har sett det siste året har vi ikke sett tidligere i temperaturmålingene fra UAH fra de begynte med det i 1979.
        Og å forklare dette hoppet er ikke helt enkelt og jeg vil heller ikke begi meg inn på noen forklaring. Det er mange parameter som spiller inn her som mindre skyer med tilsvarende mer solinnstråling. Det er mange flere men en ting jeg har merket meg det siste året er at El Nino ikke var spesielt kraftig med en topp på ca 1,8 og nå begynner å flate ut i juli rundt 0,2. Det skal bli spennende å se om det blir en nøytral ENSO elle det blir en La Nina. Går en tilbake til temperatur for juni og går inn på NOAA sin nyeste analyse som Aaslid har lagt ved der så finn en på side 21 en oversikt over El Nino og La Nina helt fra 1950 til i dag og det er ingen overraskelser der.
        Men en ting kan jeg si med stor grad av sikkerhet. Co2 er ikke årsaken til dette temperaturhoppet. Vi kan muligens se et Co2 resultat av det om noen år.

  3. Det naturlige klima på kloden har og vil alltid variere i større eller mindre grad. Variasjonene skyldes sola som «hovedmotor», jordas bane rundt sola, vulkansk aktivitet både over og under vann, jordas helningsvinkel, La Nina, El Nino, de store havstrømmene, gravitasjonskreftene fra de største planetene som påvirker solas indre «generator» osv. osv.
    Diskusjonen blir da om menneskeskapt CO2 utslipp (ca. 0,0016% av atmosfæren) vil påvirke temperatur på jorda i noen vesentlig grad. Her hos Klimarealistene er det påvist i vitenskapelige former at menneskeskapt CO2 utslipp IKKE påvirker temperaturen på jordkloden i vesentlig grad.
    om enn noe i det hele tatt.
    Da blir diskusjonen om hvorfor temperaturen går opp eller ned i perioder basert på menneskeskapt CO2 fullstendig absurde.

Kommentarer er stengt.