Solkraftverket som satte seg selv i brann

I det grønne alternative universet ser man på kombinasjonen av 200 år gammel og utgått dampteknologi og ny, ulønnsom solteknologi som en del av det grønne skiftet som skal frelse verden fra den ikke-observerbare klimakrisen. Her er siste nytt fra kremen av bærekraftig grønn teknologi, Ivanpah i California.

Ivanpah_GizmodophotoIvanpah – solkraftverket som skal redde verden
Som fotoet viser er dette et gedigent anlegg, det er spydspissen i det grønne skiftet og har lenge fremkalt ekstaselignende andektighet i grønne kretser, fra klimatroende journalister i NRK og Aftenposten, til de tallrike tilhengerne av den nye verdensreligionen – klimatismen. (Edit: Mer om Ivanpah her. )

Med denne til nå lite bærekraftige kombinasjon av gammel og ny teknologi skal solenergien konverteres til elektrisitet via dampturbiner ved at de 173.500 dobbeltspeilede panelene (hvert på størrelse med en garasjedør) konsentrerer sollyset mot tre store og 459 fot høye tårn. I toppen av hvert tårn genererer solenergien damp som driver dampturbiner, og i tilfelle overskyet vær som det har vært uventet mye av, så kan turbinene drives med gass – ja, det er snakk om god, gammel fossil gass som avgir ond, menneskeskapt CO2.

Problemene har stått i kø
Det kraftige gjenskinnet fra alle speilene virker blendende på piloter i fly på lang avstand fra anlegget som ligger i Mojaveørkenen sydvest for Las Vegas.  Store mengder fugler blir også trukket til området og mange av dem blir stekt levende idet de flyr inn i området og faller forkullet til bakken. Klimatismen krever sine ofre, som alle andre religioner.
Dette anlegget som har en teoretisk kapasitet på 392 MW har selvsagt aldri tjent penger, og det har til nå vært helt ute av stand til å levere den lovede energimengden til markedet. Blant annet har det vist seg at ørkenvinden fører til tykke støvlag på speilene, og dermed oppstår det nye bærekraftige arbeidsplasser i renhold av speilene og til leveranse av vann og renholdsmidler til dette øde ørkenområdet.

Brann, brann!
I forgårs brøt et ut brann i ett av tårnene og det lokale brannvesenet som ble tilkalt opplyste at brannårsaken var at noen speil var feil innstilt slik at de leverte sollyset litt for lavt til tårnet,.  Dermed tok det fyr i alt som var brennbart, inklusive isolasjonen på elektriske kabler. Personalet som slukket brannen måtte klatre ca 300 fot til værs i tårnet for å komme til brannstedet. Fotoet viser skadene  etter at brannen var slukket.

Økonomien
Eierne ønsker ikke å kommentere dette, dermed vet man ikke når denne tredjedelen av anlegget kommer tilbake i drift. Med ett av de øvrige tårnene nede for vedlikehold, vil anlegget nå i en viss tid driftes på ⅓ kapasitet. Det later til at noen har undervurdert behovet for jevnlig vedlikehold av dampturbindelen av solkraftverket.
Edit: Største investorer i Ivanpah som har kostet 2,2 Mrd USD, er NRG Energy i NEw Jersey (300 mill USD), en stor grønn aktør i engrosmarkedet for energi, samt Google (168 mill USD) som ikke akkurat er kjent for å ha kompetanse på solenergi. Hele 1,6 Mrd USD av byggekostnadene er en føderal lånegaranti med en generøs rente på halvparten av markedsrenten.
NRG Energy har ifølge New York Times med sine partnere fått ytterligere 3,6 Mrd USD i føderale lånegarantier til andre solprosjekter, utover beløpet nevnt over, så det er vanskelig å få øye på noen risiko for hovedeieren NRG Energy. I tillegg har Ivanpah avtale med delstaten California om å selge all produsert energi til en pris som på avtaletidspunktet lå 50% over markedsprisen.

Dermed må de grønne klimatistene se seg om etter noe annet som kan redde verden fra den ikke-observerbare klimakrisen. Califonias politikere som har satt seg som mål at delstaten skal dekke 50% av sitt energibehov fra fornybare kilder innen 2030, de kan se fram til nye skuffelser.

Støtt oss ved å dele:

2 kommentarer

 1. For å komme fremtidens historikere i forkjøpet: Når nådde klimatismen klimakteriet? Symptomene er tydelig tilstede; hetebølger og mentale forstyrrelser. Men har det allerede inntruffet? Skjedde det i København i 2009, eller omtrent samtidig med Climategate? Eller kanskje så sent som i Paris 2015?

  Strengt tatt har vel klimatismen aldri vært fruktbar, annet enn som en snylteplante på vestlige samfunn.

 2. Terminator-staten er som Hotel California: «You can check out any time of night, but you can never leave.» Men musikken holder ikke helt samme klasse, selv om det er et visst «zing» i en solstekt spurv.

  Fugler som faller ferdigstekt fra himmelen er jo nesten som bibelsk manna, California Fried, vel, ikke Chicken, for de kan ikke fly, men uansett, California Fried Climate Change Saviours. Schwarzenegger kunne starte en fast food kjede med slike moralsk høyverdige råvarer.

  «My body is like breakfast, lunch, and dinner. I don’t think about it, I just have it.»
  Arnold Schwarzenegger

  Read more at: http://www.brainyquote.com/quotes/authors/a/arnold_schwarzenegger.html

Kommentarer er stengt.