Oktobersnødekket over Sibir varsler kald vinter over Europa

Klimanytt #85, av professor Jan-Erik Solheim

Ifølge Meteorologisk institutt har vi en unormalt mild vinter i møte. Det skal bli lite snø og mye regn. Vinteren 2013 ble 4 grader kaldere på Østlandet enn prognosen (jfr.KN08). Det kan derfor være grunn til å kikke på alternative prognoser.

Snø reflekterer 80-90 % av sollyset. Oktober er den måneden hvor snødekket over Sibir vokser raskest. Figuren ovenfor viser snødekket den 9. november 2013 (til venstre) og 2014 (til høyre).

En analyse av vintertemperaturer over den nordlige halvkule viser en sterk korrelasjon mellom tidlig snødekke over Sibir og lange kuldeperioder over Nord-Europa og de østlige deler av USA i månedene desember-februar. Dette forklares på følgende måte: En kald snøflate kjøler atmosfæren over og et kaldt høytrykk blir dannet over Sibir. Tidlig snøfall over Sibir fører til at et Sibir-høytrykk blir større og sterkere og dekker større landområder. Et sterkere Sibirhøytrykk fører til økt varmetransport fra den lavere atmosfæren (troposfæren) til den polare stratosfæren. En stratosfæreoppvarming fører til at vindene rundt Nordpolen (den polare virvel) blir svakere, og kald luft fra Arktis kan trenge langt sørover, mens varm luft kan trenge langt nordover. Det utvikler seg etter hvert et polart høytrykk som fører til utbrudd av kald luft over det østlige USA, Europa og Øst-Asia.

Som vi ser på figuren under (klikk for å se større figur) er snødekket over Sibir mye større enn tilsvarende i fjor. Det har ført til varsler om en kaldere vinter i USA og Europa. De kalde vintrene vi har hatt på den nordlige halvkule de siste årene, kan være en mulig forklaring på den temperaturutflatingen vi har observert (jfr.KN 77)

I USA kommer vanligvis den første snøstormen i januar. I år kom den i helgen 16.-17. november.

KN85_figur

Støtt oss ved å dele:

3 kommentarer

  1. Foruten kaldluftutbrudd over USA er det kommet et kraftig et over Nord Kina og Japan som ikke rapporteres i vestlige media:

    http://notrickszone.com/2014/12/04/60-hour-blizzard-paralyzes-northern-china-russian-orient-90-cm-snow-105-kmhr-winds-minus-20c/

    http://www.japantimes.co.jp/news/2014/12/07/national/heavy-snow-in-japan-leaves-at-least-two-dead/#.VIm4WyiubBc

    Vi kan ikke se bort fra slike kaldluftutbrudd også vil komme over Europa og Norge utover vinteren.

Kommentarer er stengt.