NOAA med ENSO-varsel – økt sjanse for La Niña

NOAA har sendt ut ENSO-varsel (ENSO står for El Niño – sørlig oscillasjon) med følgende sammendrag: En over-gang til ENSO-nøytral status for Stillehavet er sannsynlig i slutten av våren eller ved tidlig sommer 2016, med økende sjanse for La Niña i løpet av andre halvdel av året. La Niña vil gi oss lavere temperaturer.

ElNino_LaNinaVidere kan man lese:«Nearly all models predict further weakening of El Niño, with a transition to ENSO-neutral likely during late spring or early summer 2016 (Fig. 6). Then, the chance of La Niña increases during the late summer or early fall. The official forecast is consistent with the model forecasts, also supported by a historical tendency for La Niña to follow strong El Niño events. A transition to ENSO-neutral is likely during late Northern Hemisphere spring or early summer 2016, with an increasing chance of La Niña during the second half of the year (click CPC/IRI consensus forecast for the chance of each outcome for each 3-month period).»
Figuren over viser temperaturavvik på havoverflaten i Stillehavet (rødlig er varmere, blålig er kaldere hav), til venstre El Niño, til høyre La Niña. Se forøvrig KN120 for en beskrivelse av ENSO-fenomenet.

Hva betyr dette omslaget for været de neste årene?
Hos Global Weather Oscillations varsler meteorologen David Dilley at forholdene nå ligger til rette for at en vil se flere tropiske stormer i Atlanterhavsbassenget. Samt en kaldere Arktisk sommer lengst mot nord, og mer brutale vintre i deler av Europa og Nord-Amerika. Med en kjøligere sommer i Arktis kan det smelte lite is, og det er derfor leit at ismålingene nå er opphørt etter at det er oppdaget teknisk feil på satellitten som estimerer havis. NSIDC har tatt alle isdata for april offline. Det er uklart når ismålingene kan gjenopptas.

Lokalt kan det være store avvik siden været av natur er kaotisk, men VG kan berette at man muligens må innrette seg på en svært kjølig vår i Norge til langt ut i juni.

Omslag også i klimajournalistikken
Dette væromslaget vil etter alt å dømme føre til endringer i klimakrisejournalistikken her hjemme. Det vil trolig bli stille om de kjøligere temperaturene, mens man vil se mange oppslag om ekstremvær i kjølvannet etter hver eneste storm. Innimellom vil vi se påstander om at temperaturen fortsatt stiger – men det gjelder fremtidig temperatur i FNs klima-panels datamodeller. NTB, NRK og Aftenposten kan komme til å skrive at kaldere vintre skyldes global oppvarming.

De som påstår at vi har en  klimakrise har jobbet hardt i snart 20 år for å hindre offentligheten i å få greie på at det ikke har vært signifikant global oppvarming i snart 20 år. Mer arbeid gjenstår: Nå må de i tillegg jobbe enda hardere for å skjule at det blir kaldere.

Støtt oss ved å dele: