Måneformørkelse, vulkaner og klima

Klimanytt 122, Av Jan-Erik Solheim

Måneformørkelsen tidlig om morgenen den 28. september 2015 skjer mens månen i sin bane er nærmest jorda. Månen er derfor ekstra stor. Under måneformørkelsen blir månen opplyst av lys fra sola som har passert gjennom jordas atmosfære. Fargen på månen under formørkelsen forteller hvor skitten atmosfæren er på grunn av vulkanutbrudd som slynger støv og aerosoler høyt opp i stratosfæren.

Vi opplever at Klimapanelet (IPCC) med sine klimamodeller har monopol på alarmistiske klimapåstander. En ”sikker” forutsigelse fra Klimapanelet i 2007 var at den globale temperaturen skulle stige med 0,2 grader per tiår. De siste 20 årene har imidlertid temperaturen kun steget med ¼ (eller mindre) enn dette. (Klimanytt 77 og 98). Klimapanelet strever febrilsk for å finne en forklaring på denne temperaturutflatningen. (Klimanytt nr 58 og 88). En av forklaringene er at det har vært en rekke små vulkanutbrudd som har spydd støv og aerosoler opp i stratosfæren, noe som har ført til at solinnstråling blir reflektert og jorda avkjølt slik den ble etter de store vulkanutbruddene i 1982 (El Chicon) og 1991 (Pinatubo). Pinatubo utbruddet var det største siden Krakatau i 1883 – som den gang ga dramatiske solnedganger, gjenskapt i Edvard Munch ”Skriket”.

Måneformørkelsen 28 september gir oss en sjanse til, med egne øyne, å se om vulkanutbrudd kan være forklaringen på temperaturutflatningen.

KN122_fig1Allerede i 1604 forklarte Johannes Kepler i sitt verk Astronomia pars Optica hvordan lys fra sola blir bøyd gjennom jordas atmosfære og lyser opp månen under en total måneformørkelse. Er månen lys under formørkelsen, har vi en ren atmosfære, noe som betyr at vulkanutbrudd ikke kan forklare utflatingen (se Klimanytt 62).

Måneformørkelsen den 28. september er total mellom kl 04.11 og 05.24. Den er helt ute av jordskyggen kl 06.27. Månen befinner seg da i sørvest og er synlig fra hele Norge. Det kreves ikke noen instrumenter for å bedømme fargen på månen under formørkelsen. Månen er også nærmest jorda i sin bane, og måneskiven er 13% større i diameter enn under formørkelsen den 4. april i år, som ikke var synlig i Norge. Neste gang vi kan oppleve en formørkelse med så stor måne er i 2033.

TLE1992-2417wFotoet her viser måneformørkelsen 9.desember 1992 som var den mørkeste på mer enn ti år. Pinatubo-utbruddet på Philippinene i 1991 hadde sendt millioner av tonn med aske og SO2 opp i stratosfæren,

Ser du en vesentlig lysere måne den 28.september enn vist på fotoet her så vet du at vi nå har en ren atmosfære uten mye støv og aerosoler fra vulkaner.

Mer om vulkaner og måneformørkelser her:

 

 

 

Støtt oss ved å dele:

2 kommentarer

    • Ja, det er planlagt å skrive om hvor mye en klar atmosfære og mangel på vulkaner har betydd for klimaet de siste tiårene. Se f.eks. Klimanytt 67 -hvor det estimeres at 7 cm av havstigningen siden 1850 skyldes mangel på kjølende vulkaner

Kommentarer er stengt.