Langt igjen til det isfrie Arktis

Vi har overlevd nok en kort arktisk sommer med gjentatte jeremiader fra klimaskremmerne både i Norge og utlandet vedrørende det snart isfrie Arktis. Sommeren er nå over i nord og vi kan bekrefte at havisen er i rask vekst.

Monbiot_Polar_OdeUhemmet mediemanipulasjon
Blant en større mengde tvilsomme klimaoppslag om Arktis denne sommeren, vil vi utheve dette i regi av Nettavisen og NTB (gratulerer med bærekraftig gjenbruk av isbjørn, her kun misbrukt). I USA tyr andre til et photoshoppet og forfalsket bilde). Også BBC har dette oppspinnet. (Edit 19.sept) Her er BBC-innslaget godt beskrevet av isbjørnforskeren Susan J. Crockford.

(Edit 19.okt) Avsnittet over er reformulert for å gjøre det helt klart hva som er fotomisbruk og hva som er photoshoppet falskneri). Lenken til Nettavisen går for tiden ikke til noe isbjørnbilde, men redaktøren beklager uklar tekst.

Heller ikke mindre seriøse aktører som George Monbiot og Peter Wadhams har holdt seg i ro, så vi gjenbruker JOSH‘s utmerkede karikatur..Wadhams har spesialisert seg på spådommer om det isfrie Arktis og forutså for nøyaktig 4 år siden at Arktis senest nå skal være isfritt.

Ingen av mediene bryr seg det minste om virkeligheten, enten det dreier seg om det pinlige faktum at det var mindre is i Arktis både i 2007 og i 2012, to år hvor det også var eksepsjonelt mye oppstyr i media om det isfrie Arktis.

Eller at det i år var et unormalt tidlig ismimimum allerede 7. september før det frøs til igjen dagen etter. Allerede nå er det 22 % mer is enn på samme dato i 2012.
.
Eller at grunnen til at det i år er mindre is enn de siste 3-4 årene er to kraftige stormer i sommer som har brutt opp store deler av isen og blåst den ut av Arktis. Samtidig har det samme været blåst – av helt naturlige grunner = litt varmere vann inn i Arktis. Men nå er det altså en ny kald vinter på vei.

melt_combineGrønland – isen stortrives i innlandet
Vi nevnte for en tid siden at det var bikkjekaldt også på Grønlandsisen i sommer, med en ny kulderekord for sommeren. Smeltesesongen er nå over også på Grønland, og vi har fått nok et år hvor isen i innlandet har lagt kraftig på seg.

Legg merke til at det stort sett har vært kaldere i sommer enn gjennomsnittet av de siste 24 årene, i motsetning til ifjor hvor det var en kort og varmere sommersesong på Grønland.

(Edit 19.sept). Det er rettet grammatikkfeil og gjort kosmetiske endringer i teksten, da dette ble postet før korrekturlesningen var fullført.
Vi gjør oppmerksom på følgende innlegg hos Judith Curry, som utgjør en grundig analyse vedrørende de årlige spekulasjonene rundt det isfrie Arktis.

arctic-2016_oct-4-dmi(Oppdatering 6.oktober)
Etter spørsmål i kommentrfeltet legger vi til her en figur fra DMI som viser isvolumet i forhold til de foregående årene. 2007 skal være relativt likt med 2016 når det gjelder isminimum i september.

Som man ser er det en svært bratt kurve som viser tilfrysningen i år etter isminimumet tidlig i september.

Støtt oss ved å dele:

2 kommentarer

 1. Jeg så bildet fra september 1979 som de bruker som utgangspunkt og mener bildet fra september 2012 eller 2015 (usikker her og nå) og lurte da på hvordan bildet ser ut i september 2016. Bildet viste nemlig nesten ingen minkning fra 79 og til rundt 2013 da isen skulle være borte…

  Kort sagt; kan vi få en sammenligning av bildet som viser isen i arktis i september 1979 og et som viser isen i arktis i september 2016.

  Dette vil vel vise ubestridelige fakta?

  Samtidig har jeg prøvd å finne ut hvordan rekordøkningen på Sørpolen har gått til nå. Det eneste jeg fant var fra andre halvår i fjor som skulle vise at økningen var stabilisert eller noe. Jeg ble ikke klokere, men mine engelskkunnskaper ligger på 50%

  Se også (kan forklare mye)

  POLBYTTE I VENTE?
  Nordpolen er der! Nei, der! Oi, eller der! Jordas magnetiske poler flytter seg med stadig større fart. Er det like før hele magnetfeltet snur, og Norden blir Syden? http://forskning.no/geofag-paleontologi-stub/2008/02/polbytte-i-vente

  Polskiftet NASA 2003
  http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2003/29dec_magneticfield/

  Polskiftet på sola har alt skjedd, http://www.storm.no/nyheter/naa-skjer-det-noe-merkelig-paa-solen-4099002.html og vi har hatt rekorder i solstormer (2012-2013), og som helt klart påvirker varmen i år

  En superkraftig solstorm av en størrelse forskere tror inntreffer én gang i hundreåret, kan faktisk få deler av strømnettet i verden til å bryte sammen, advarer NASA. En superkraftig solstorm av en størrelse forskere tror inntreffer én gang i hundreåret, kan faktisk få deler av strømnettet i verden til å bryte sammen, advarer NASA. (Hva med klima?)

  Solstorm
  http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_storm

  • Johnny Olsen spør i sin kommentar: «Dette vil vel vise ubestridelige fakta?»

   Fakta om polisen i havet er ikke entydige når det gjelder dens flateutbredelse eller isens volum. Dette henger sammen med ulik metodikk, herunder definisjonen av isfritt hav. Hvor mye is kan det være i havet før det defineres som isfritt?

   Her tillater de ulike etatene som overvåker polisen varierende mengder med is i det isfrie havet. I tillegg skal rådataene fra satellitt først kvalitetssikres for så å prosesseres i ulike modeller for havis.

   I tillegg kommer tekniske problemer. Ett eksempel er at is som delvis smelter kan etterlate seg et tynt lag med vann på tooppen av is som kan være metertykk. Overflatevannet gjorde tidligere at satellittene registrerte slike arealer som isfrie. Dette ble først oppdaget etter at flere polfarere hadde oppdaget tykk is i områder hvor analytikerne opererte med isfritt hav. Tilsvarende indikasjoner (Jfr Susan Crawford) fikk man fra radiomerkede isbjørner som i ukevis skal ha opholdt seg i isfritt hav – dersom satellittdataene var riktige.

Kommentarer er stengt.