Hvalrossen som klimaskremsel

Siste nytt i klimaskremsler har hvalrossen i hovedrollen, presentert i Sir David Attenboroughs «Our Planet», i en fersk Netflix video som takket være WWFs innsats har fått bred mediedekning i England. Her er det du trenger å vite i den forbindelse.

Hvalrossen er ikke like søt som isbjørnen eller pingvinen, så det er sjelden vi opplever klimaskremsler med hvalross som deltager. (Foto: Maxim Deminov/WWF for Siberian Times)

Men her er en røverhistorie av de sjeldne med den spinnville overskriften: «Hvalrosser hopper uvitende i døden på grunn av klimaendringer». For en gangs skyld var Nettavisen raskest med å oversette dette oppspinnet her hjemme hvor vi får se en hvalross falle utfor en høy fjellskrent. Dette sludderet kommer garantert til å dukke opp i flere medier som lever av å spre klimaskremsler.

Påstandene

Påstandene som alle er usanne, er at hvalrossen i større antall trekker til land i mangel av havis i Arktis, at dyrene blir forvirret på grunn av klimaendringer og at dette sammen med dårlig syn på land, får mange av dem til å falle i døden. Både Attenborough og WWF bidrar til disse usannhetene. Nettavisens medarbeider Hanna Kvikstad har den tvilsomme fornøyelse av å få sitt navn assosiert med saken.

Substansen

Menneskeheten har kjent til at hvalrossen kan trekke til land i tusentall i svært lang tid, helt uavhengig av mengden med havis i Arktis. Like lenge har vi hatt historier om hvalross som faller ned klippeskrenter, eller som mister livet når det oppstår panikk i flokken.

(Red.anm: oppdatert 10.april kl 14.30 med nederste setning og lenke). Denne historien er fra en kjent hendelse i Øst-Sibir fra 2017, nær landsbyen Ryrkaipyi. Et 20-talls isbjørner greidde ifølge«Siberian Times» å skape panikk i en ansamling på 5000 hvalross, og det resulterte i 200 som lå livløse igjen til glede for isbjørnene. Nesten garantert har noen av hvalrossene blitt skremt utfor kanten av sultne isbjørner. Se også Montfords sak i The Spectator.

Produsentene av denne «dokumentaren» har innrømmet at filmklippene er fra Russland i 2017, og at det var isbjørner i nærheten, men har så langt nektet å innrømme at det dreier seg om episoden vist til nedenfor.

Støtt oss ved å dele:

9 kommentarer

 1. Trodde virkelig ikke norsk media skulle kaste seg over denne «klima-porno» historien. Nettavisen har jo stengt sitt kommentarfelt, så de kan ture frem uten motforestillinger. Likevel, det drøy kost å lese «En ny dokumentar viser de grusomme konsekvensene klimaforandringene har for dyrene.» og at minkende havis tvinger hvalrossen opp på land.

  Det er selvsagt alltid farlig å falle fra store høyder, det kan bli et brutalt møte med virkeligheten. David Attenborough er et godt eksempel på dette, hans ettermæle blir stygt skjendet av hans seneste utskeielser.

  • Det er ikke retttferdig å diskreditere folk som har gjort mye kvalitetsarbeid pga. at de begynner å vrøvle på slutten av sin karriere. Det er noe som heter å slutte på topp.Vi får huske ham for de fantastiske naturprogrammene.

 2. Tilgi en oppgitt observatør noen besnærende tanker siden man likevel byr opp til klimahumordans her:
  Man skulle kanskje ventet med å avsløre sannheten som gjengitt i The Siberian Times inntil den ytterst nøytrale klimakommentator Bjørn Samset hadde fått uttrykt sin bekymring på Dagsrevyen i beste sendetid. Nå er det fare for at vi går glipp av den stand-up’en…
  Men moro er det lell når det man en gang trodde var respektable og naturkyndige folk plumper ut i den grønne suppen for n’te gang.
  Nå har jeg begynt å glede meg til oppslagene om at Ole Gunnar har begynt å miste trenerpeppen pga. klimaendringer i Midt-England, selvsagt dokumentert med homogeniserte kurver tilbake til 1979.

  • Bjørn Samset er nok altfor opptatt med å forberede sivil ulydighet og opprør mot landets myndigheter:

   «Det er ikke bare vår rett, men vår plikt å gjøre opprør. Med dette erklærer vi samfunnspakten for å være brutt, ugyldiggjort av myndighetenes vedvarende mangel på nødvendig handling. Vi oppfordrer enhver prinsippfast og fredelig borger til å gjøre ikkevoldelig opprør sammen med oss.»

   Eller kanskje han bare sitter og sturer fordi planten vår snart er «død»?

   «Vi nekter å la fremtidige generasjoner arve en døende planet fordi vi unnlot å handle nå.»

   https://www.aftenposten.no/meninger/debatt/i/Mg4pMM/25-kulturpersonligheter-og-akademikere-Vi-stotter-skolestreiken

   Det bør være av interesse for norsk MSM å spørre om hvordan denne klimaforskeren har tenkt å gjennomføre sitt opprør og sin passive motstand. Hvor lang tid har Samset nå streiket på CICERO?

   • Mannen er jo ansatt av staten. Cicero er en del av Universitetet i Oslo. Han kan selvfølgelig, i motsetning til meningsmotstandere, bare stå på med så mye tullprat han ønsker. Det gavner jo saka. Skremselspropaganda skal holde almuen i sjakk og gjøre dem villig til alle slags tiltak som kan «redde» kloden,Her er avgifter nok det viktigste virkemiddelet. Som avlatspenger brakte folk ut av skjærsilden før i tiden. Når sedlene i statskassen knitrer, urenheter ut av atmosfæren forvitrer!

 3. De siste dagene har jeg flere ganger bråvåknet fra min klimaurolige søvn med en nagende frykt for at en klimaskadet Ole Gunnar vil kaste seg ut fra taket av Drømmenes teater ved neste hjemmetap: Summen av klimaendringer og hjemmetap er en umenneskelig kombinasjon.
  Men det fins hjelp, bl.a. ved University of Washington i Seattle der de nå har opprettet et nytt kurs mot klimaangst, kalt «Environmental Anxiety and Climate Grief: Building Resilience in the Age of Consequences».
  For at verken Ole Gunnar eller jeg skal få hoppetrang av den grusomme og globale klimaangsten, jfr. hvalrossenes klimainduserte selvskadingstilbøyeligheter, vil jeg nå melde både Ole Gunnar og meg selv på dette kurset.
  Det er voldsomme utfordringer som skal kureres:
  – I lang tid lot jeg ikke meg selv føle smerten og angsten som bygget seg opp på grunn av ødeleggelsen av vår jord, sier Camilo Acosta, en av studentene som har meldt seg på kurset.
  Kurset innebærer at studentene bruker en time hver uke ute i naturen, på et stille sted. Der må de skrive ned hva de ser og føler. De tar også del i et prosjekt der de lager et «overlevelsessett» for klimaendringer. Settet fylles ikke med lommelykter eller proviant, men med bøker og dikt som angivelig hjelper studentene med sine følelser.
  For andre som kjenner hoppetrangen krype innpå sin klimamartrede sjel, kan man finne mer informasjon her:
  https://resett.no/2019/04/11/amerikanske-studenter-med-klimaangst-kurses-i-emosjonell-handtering/

 4. Dagbladet sitt video innlegg fortalte at hvalrossen mistet livet mens den lette etter mat. I følge hvalrossforskere lever hvalrossen av muslinger, fisk, sel og små hvaler. Hvordan Dagbladet kan mene at man finner denne føden langt inne på land, er vanskelig å forstå.
  Det er tydelig at hvalrossen i filmen er skremt. Det kan også være at andre i kamerateamet har skremt hvalrossen utfor skrenten mens de prøvde på et nærbilde. At denne hvalrossen døde under leting ette mat er i hvert fall bare tull.
  Noen må få stoppet denne slags tull på nettet.
  Et alternativ er å politianmelde kamearteamet for miljøkriminalitet for å bringe på rene den korrekte historien bak.

Kommentarer er stengt.