Havis-oversikt for 2014

Av Ingeniør Per Jan Langerud

Høsten 2014 har væt preget av en særdeles sterkt vekst i ismengden i Arktis etter en av de kaldeste Arktiske somre som noensinne er målt. Iskartet til venstre her viser kraftig vekst i løpet av desember etter sterk vekst i November. Det er tydelig at det sykliske isminimum er passert og at isen er i vekst mot et nytt maksimum ca 2040.


I 2013 var det 71 handelsskip som seilte over Arktis og gjennom Beringstredet mens det i år er bare to som har seilt samme veien gjennom Nordøstpassasjen.
I sommer har de også prøvd å redde opp vraket av polarskuta Maud som ble skrudd på land i Cambridge Bay på sørsiden av Victoria Island i nordvestpassasjen (1926). Men de måtte gi opp pga for mye is. Nå må de kanskje vente i 50 år før de får en ny mulighet. Nordvestpassasjen har vært helt blokkert av is i hele sommer.

De to grafene viser ismengde i Arktis og Antarktis i perioden 1973 til 2014. Grafen fra Antarktis viser rekordnivå for 2014 og særlig maks for september er ny solid rekord, mer enn noen gang siden satelittmålingene startet i 1978.
Dette er havisen, men isen øker også inne på fastlandet og den «tyter» utover mot randsonen som flere steder er langt ut på havet. Antarktis har hatt synkende temperatur de siste 30-40 årene, med 0,5 til 1,0 grad noe som er mye for dette store kontinentet. Enkelte prøver å innbille oss at isen i Antarktis smelter, men dette har sammenheng med at det er vulkansk aktivitet på havbunnen flere steder i Vest-Antarktis og har intet med CO2 å gjøre.

Grafen for Arktis viser at minimumsisen i september har begynt å øke etter å ha vært på minimum ifra 2007 til 2012, men begynte å øke kraftig vinteren 2012. Isforholdene i Arktis styres for en stor del av Golfstrømmen og Stillehavsstrømmen PDO. Sist isen var på minimum her var på begynnelsen av 1940-tallet. Siste maksimum var rundt 1978.

ANTARKTIS IS 1973-2014

Støtt oss ved å dele:

3 kommentarer

  1. Detter er selvfølgelig helt feil! Ifølge IPCC’s, Al Gores, James Hansens og diverse andre eksperters prognoser var Arktis faktisk helt isfritt i sommer. Her stemmer terrenget overhodet ikke med kartet.

  2. Innen Klimaortodoksien slik den fremføres av de IPCC-troende, så mangler det ikke på skremsler, slik Professor Maslowski fremfører her på BBC i 2007 med det isfrie Arktis i 2013.http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/7139797.stm

    Etter å ha møtt sterk kritikk, flytter Maslowski simpelthen det isfrie året en smule, men modellene han baserer seg på opererer etter GIGO-prisippet. Søppel inn, søppel ut. http://www.bbc.com/news/science-environment-13002706

  3. Det spennende med isen er: Hvordan ser det ut neste sommer. På bildet ser man at isen allerede har begynt å «pakke» inn Svalbard. Ismaksimum er vel rundt mars måned 2015, så dersom det fortsetter som nå ligger vel isen rundt hele Svalbard på det tidspunktet. Hva sier IPCC da??

Kommentarer er stengt.