Global temperatur November 2022

Temperaturdata for november fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur (TLT) er november ned til 0,17 C, fra oktobers 0,32 C, i det sjette året med global nedkjøling. Vi viser til januar måned (2019) for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer beregning av klima. For mer informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña), se Klimanytt120.

UAH har temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», de bruker data fra NASAs satelitter og publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1991-2020. Dette er ett av fem globale datasett for temperatur, og av mange regnet for datasettet med høyest kvalitet. November 2022 er noe ned til 0,17 C, fra forrige måneds 0,32 o. Regionale data i neste avsnitt ble først sluppet nylig, noe som første til vi også ble forsinket med dette oppslaget.

  • Nordlige halvkule ned til 0,21 o C, fra 0,43 C forrige mnd.
  • Sydlige halvkule ned til 0,12 o C, fra 0,21 C forrige mnd.
  • Tropene ned til -0,16 C, fra 0,04 C forrige mnd.
  • USA48 kraftig ned til -0,51 C, fra 0,16 C forrige mnd.
  • Arktis klart ned til 0,51o C, fra 0,93 C forrige mnd.
  • Australia kraftig ned til -0,56 C, fra 0,04 C forrige mnd.
Regionalt er det spesielt kjølig i USA og Australia nå, sent i det sjette året med global nedkjøling.

Dataene her er fra lavere troposfære (du kan se UAH-temperatur for hver måned siden 1979 her), men interesserte finner data hos UAH også for Mid-troposfæren, tropopausen og lavere stratosfære.

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av den betydeligste havstrømmen på vår klode, et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño (avvik over 0,5 C) hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña  (avvik under -0,5 C) hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. Det er solinnstrålingen og jordvarme nedenifra som bidrar til endret havtemperatur, det er ikke CO2. ENSO -fenomenet påvirker ikke global temperatur varig, og vanligvis ser vi over tid en retur til normal temperatur. Likevel selger klimaindustrien varme utslag som menneskeskapt oppvarming fra fossile brensler, mens alle kalde utslag møtes med taushet eller beskrives som ekstremvær.

NOAA i USA modellerer sin nyeste ENSO status for SST (temperatur på havoverflaten), i figuren under, i en fersk analyse (5. desember).

Prognosen i denne figuren viser, som de åtte forrige, en fortsatt La Niña sesong. For vinteren 76 % La Niña sjanse (des-feb), for våren er det 57 % sjanse for retur til nøytrale forhold.

Værstats norske november-temperaturer

Værstat har som vanlig sett på værstasjonene, Oslo (Blinderen), Bergen (Florida), Tromsø, Vardø, Kautokeino og Svalbard Lufthavn; og konkluderer med mildt høstvær i høstens siste måned. En dag utmerket seg med rekordhøyt døgnmiddel, 12,6 grader i Oslo den 11.november; uten at dette medførte noe ekstra hysteri i mediene. Månedsmiddel i Oslo var 4,5 grader.
Vi viser til figuren nedenfor, fra Værstat, som de kommenterte slik: «Det ser ut til å være en pågående økning i novembertemperaturene i Tromsø og var på nivå med toppen i 1939 i 2020.» Med andre ord, november 2022 var nøyaktig like varm i Tromsø som november 1939.

Tromsøværingene kunne utmerket godt ha tenkt seg et noe varmere klima, selv med den pågående økningen i temperatur.
Støtt oss ved å dele: