Global temperatur november 2019

Vi har temperaturdata for november fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur (TLT) for november viser med +0,55 C en liten økning fra oktober. Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming som er beskrevet i FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2014 er fortsatt reell. Vi viser til januar måned for informasjon om hvordan FNs klimapanel redefinerer hvordan man beregner klimaet. For informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña), se Klimanytt120.

UAH temperaturdata fra troposfæren

UAH står for «University of Alabama Huntsville», som publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1981-2010. November 2019 har med (+0,55 C) økt litt fra oktober (+0,46 C) etter en betydelig nedgang siden tidlig i 2016.

 • Nordlige halvkule noe ned til 0,56 o C nå, fra 0,64 C forrige mnd.
 • Sydlige halvkule tydelig opp til 0,54 o C nå, fra 0,27 o C forrige mnd.
 • Tropene tydelig opp til 0,55 C nå, fra 0,30 C forrige mnd.
 • USA48 tydelig opp til 0,22 C nå, fra -0,03 C forrige mnd.
 • Arktis kraftig ned til 0,56 C nå, fra 0,99 C forrige mnd.
 • Australia litt ned til 0,38 C nå, fra 0,50 C forrige mnd.

Så kommer vinteren …

November regnes som høstens siste måned, men i høyereliggende strøk har de allerede vintervær i november. Hva har vi i vente for vinteren? Vi ser litt på været ulike steder.

Hos Cicero, statens senter for klimahysteri, har de igjen kikket i krystallkulen modellene. Spådommen er at det skal bli en mild og våt vinter i forhold til det som er vanlig, ifølge Nathalie Schaller. Det samme budskapet har vi fått jevnlig fra IPCC-leiren, både i Norge og i utlandet. Når våren kommer vet vi hvor mye de har bommet, men allerede nå sitter folk begravd i snø og er oppgitt over slike spådommer, både i Montana/USA og i Australia hvor de har fått store mengder sommersnø i fjellene!

På villspor med Svalbard og havisen

NRK har det også travelt med sin propaganda, her skremmer man med litt varmt vær på Svalbard som selges som klimaendringer, men NRK utelater helt at det ellers i Norge er flust med værstasjoner som viser noe annet. Her er 20-års trenden for 11 værstasjoner i Norge for oktober måned.

Her kan man se samme oktober-trend for Irland, Sverige og Finland. Disse landene har ikke blitt varmere de siste 20 årene, og det er ingen mangel på værstasjoner som blir kaldere.

Utelatt hos NRK er også at atmosfærisk temperatur på Svalbard i hovedsak styres av havtemperaturen som varierer fra kald til varm fase over ca 30-35 år. Også der skal det bli kaldere de neste 30-35 årene.

Borge Ousland har vært på skitur over Nordpolen og det har ikke vært lagt skjul på at det er lite havis og mange råker. Klimakrise altså, men når de skal hentes ut av isen av skipet «Lance», så viser det seg at det er for mye is for skipet, som har har satt kursen sydover etter å ha gitt opp det første forsøket på å nå skiløperne. Neste forsøk skjer litt lengre øst.

Det kommer et solminimum

Solfysikere fra både USA og Russland har varslet at vi går mot et solminimum de neste 20-25 årene, men vi vet enda ikke hvor dypt det blir. Til og med FNs klimapanel har noen setninger i siste hovedrapport om at naturlige endringer i noen tiår vil overskygge de menneskeskapte klimaendringene, uten at noen av våre klimaskremte politikere har fått med seg dette.
NASA-Giss har til og med modellert hva som skjedde under det forrige Maunder solminimum. Modellen viser at det er som forventet at områder i Arktis hvor det knapt bor folk vil bli varmere, mens resten av kloden kjøles ned.

Her er et verdenskart fra en GCM-modell som viser gjennomsnittlig temperaturendring i et Maunder Minimum (NASA Giss, 2001). Forskerne Shindell, Schmidt og Mann mener effekten på temperaturen på grunn av vind er spesielt stor om vinteren, og at ekstremvær blir mer vanlig. Dette er publisert i «Science», og da må det jo være sant.

Slik kan temperaturene ha variert under forrige Maunder-minimum

ENSO-varsler

ENSO står for «El Niño Southern Oscillation» og består av to faser av et værfenomen i Stillehavet som gir varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño hvor varmt overflatevann avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. 

NOAA i USA modellerer nøytrale forhold sin ENSO status, i en fersk analyse (2. desember) oppgis det 70 % sjanse for at dette varer over vinteren. For neste vår er det 60-65 % sjanse. 

Meteorologene  i Australia regner også med nøytral ENSO. De viser i en analyse 26. november til nøytral ENSO-status til og med første kvartal 2020.

Støtt oss ved å dele:

10 kommentarer

 1. Jeg leser hele tiden om alle slags målinger, men disse målingene representerer jo 20 år; 50 år; 150år og kanskje 300 år bakover. Satt nettopp og så på et fjernsynsprogram om Jorden, fra dennes tilblivelse og mot vår tid. Her viser en til endringer over 1,2 MILLIARDER år; endringer i klima forårsaket av vulkanutbrudd over 1.000-er av år; som påvirket over 400 MILLIONER år, – osv, Hvorledes i all verdens lander og riker har Greta Thunberg og Bjørn Samset underlag for å skremme vettet av barn med noen få års data oppimot de klimaendringer som er underbygget i geologisk tid? Igjen snakker vi sammenligningsvis om å bestemme Oslo Børs og all fremtids børsutvikling basert på et sekund av én børsdag!

  • Om 5 milliarder år kommer sola til å sluke opp jordkloden. Om noen 1000 milliarder år kommer hele universets energi til å være så spredt utover at ingen fysiske reaksjoner kan finne sted. Hva i alle dager har det å si for vår situasjon akkurat nå? Vi må jo forholde oss til de neste tiårene eller hundreårene, ikke prosesser som fant sted over flere tusener eller millioner av år i fortiden. Gir ikke det mening?

   (Moderator: Vi gjør oppmerksom på at alle kommentarer skal postes med både fornavn og etternavn)

   • Hans. Man bør abolutt lære av de senere tidsepoker for å finne ut av klimavariasjoner. For da kan man se hvorledes CO2, og andre variable påvirker klimaet med senere perioders variabler. Da slipper man å late som om man er istand til å beregne med utilstrekkelige klimamodeller de små endringer som inntrer. Og da finner man liten sammenhen mellom CO2 og temperatur. Bare i siste hundre år – husk at alt før 1950 var naturlig. Og da CO2 begynte å stige markant ble det kaldere.

 2. «November 2019 har med (+0,55 o C) økt litt fra oktober (+0,46 o C) etter en betydelig nedgang siden tidlig i 2016.»

  Hvorfor fokusere på den betydelige nedgangen siden tidlig i 2016, når denne kom rett etter en enda mer betydelig økning?

  Dataserien som helhet viser forøvrig (fortsatt) en stabilt økende trend.

 3. Bayfront skrev:
  » Hvorledes i all verdens lander og riker har Greta Thunberg og Bjørn Samset underlag for å skremme vettet av barn med noen få års data oppimot de klimaendringer som er underbygget i geologisk tid? »

  Det ser ut som det ikke er viktig å få frem fakta om CO2 og global oppvarming. Prioriteten er fokusert på å få folk til å tro at CO2 driver den globale temperaturen – med alle midler – og det begynner å bli svært påtrengende for tiden. Klimapolitikerne trenger mer enn 50 % av velgerne for å endevende/ødelegge økonomien her i landet ¨til vi står igjen iført papirdress og tresko – og høyst sannsynlig ikke roper hurra.

  Her er en ganske god artikkel klimaskremsler på tynt grunnlag.

  «An open and honest scientific dialog on the global warming issue has yet to take place. The statement that the scientific argument is settled is a total fabrication.»

  «It is this large and direct tie of water-vapor increase with CO2 induced temperature rise which is the primary physical flaw in all of the GCM CO2 doubling model simulations.
  This is the reason why all the GCMs have so strongly over-predicted the amount of global warming which will occur with a doubling of atmospheric CO2»

  «Many people who accept that humans are degrading the environment are confusing local environmental problems with CO2 induced global warming. The two are very different.»

  Til slutt i artikkelen sier forfatteren at kommende generasjoner er bedre posisjonert til å se en eventuell ekte klimakrise og kunne vurdere tiltak , fremfor at enkelte i vår tid baserer seg på ukvalifiserte spåmannskunster som er egnet til å få politikerne til å gå amok med milliardbeløp uten mål eller mening.

  http://www.scienceandpublicpolicy.org/images/stories/papers/reprint/stop_climate_fear_mongering.pdf

  Det er forresten nå 10 år siden Climategate – en tanke å friske opp noen av de mest avslørende e-mailene?

  Her er hva fremsynte folk innen vitenskapen- flere innen IPCCs krets – hadde innsett allerede i 2007 – og som ble bekreftet av «Climategate»:
  (Med underskrifter)
  https://www.epw.senate.gov/public/index.cfm/press-releases-all?ID=d4b5fd23-802a-23ad-4565-3dce4095c360

 4. Hei, ikke bare i høyere områder har hatt snø i november. Her hos meg i Bingen på Øvre Eiker, 120 m.o.h. har vi hatt snø halve november. Også flatbygda på Øvre Eiker har hatt snø store deler av november.

 5. Hei, lurte litt på om noen kunne skrive noen «common myths» om global oppvarming. Jeg lurte på hvordan dere forklarer disse temaene enklest mulig.

 6. Angående temperaturen i Australia og snøværet der: Det er ekstremt provoserende at dere slår opp det som et argument mot oppvarming! Jeg har ca 100 kolleger i Syd-Australia og de plages av en hetebølge man knapt nok gar dett maken til. Varmen har gjort at de vanlige småbrannene nå har blitt en storbrann som ikke akkurat slukker av seg selv. Kollegene mine har store ploblemer i hverdagen grunnet varmen, det er knapt nok mulig å gjøre jobben sin utendørs for de av dem som må det.

  Ta med varmen neste gang dere refererer!

Kommentarer er stengt.