Fruktene av den varme sommeren

Forfattet av biolog Morten Jødal

Dommedagsindustriens profeter har de siste månedene fôret oss med fortellinger om hvor ille sommervarmen har vært. Det er sant at tørken har gitt bøndene elendige avlinger av gress og korn. Men det finnes også en forside av medaljen. Altså, rent bortsett fra at folk har elsket det varme været.

Steinsopp i Norge kommer bare en gang i blant. Denne arten krever varme og tørre somre, og slike har vi nesten ikke hatt på 2000-tallet. I år kom regnet etter en slik sommer, og nå dukker denne arten opp i slike mengder jeg som profesjonell sopplukker aldri har sett. Hadde vi høstet den, ville det representert verdier for hundrevis av millioner kroner. Kiloprisen for tørket steinsopp er rundt 5000 kroner, og enda mer sørover i Europa. Akkurat nå er steinsoppen uten mark og snyltesopp. Noe slikt har jeg aldri sett tidligere.

De fleste har sikkert også registrert at det er et kronår for epler, plommer og pærer. Trærne bærer enorme mengder, og fruktene er store og søte. Det har også vært store avlinger av moreller og kirsebær.

Det meldes også om et meget godt rypeår i fjellet. Kyllingene spiser insekter de første dagene etter klekking, og på den tiden av året må det være god temperatur. I mange av årene bak oss, har kulde om våren ødelagt årets rypekull. De har ikke funnet mat, og har sultet i hjel. I år har det gått bra, og samtidig har det vært smågnagere i fjellet. Da spiser rovdyra dem, og ikke rypekyllingene.

Mediene, miljøorganisasjonene og politikerne nevner ikke disse positive siden av sommervarmen. De kappes om å beskrive elendigheten. På dette selektive viset skaper de et feil bilde av virkeligheten. Folk flest ser dessverre også ut til å elske fortellingen om verdens undergang, og vårt påståtte bidrag til den. Jeg har i mange år lurt på dette siste: hvorfor er vi så fascinert av ragnarok?

 

Støtt oss ved å dele:

2 kommentarer

  1. Det viser seg også at de bønder som har tilgang til vanningsanlegg har gode avlinger. Selv om det er mange bønder som ikke har eller ikke har mulighet for vanningsanlegg vil utbygging av vanningsanlegg for en stor del kunne kompensere for manglende nedbør i tørkesommere. Om det er lønnsomt å investere i dette for å ta høyde for «50 årstørken» må den enkelte bonde gjøre en vurdering av.

  2. Slik varm og deilig sommer Det er litt synd på bønnene, men de bør også prøve å være litt kreative.
    Når graset svikter slik at det ikke er nok mat til dyra så bør se til havet, taren gror. De kunne høste sukkertare og foret dyra med det.

Kommentarer er stengt.