NB! Dette møte er onsdag, ikke tirsdag som vi pleier.
Per Arne Bjørkum har kritisert FNs klimapanel for å undervurdere den viktigste drivhusgassen på jorda, nemlig vanndampen. Bjørkum vil vise at det skyldes strålingsmodellen som FNs klimapanel operere med.
Dr. Philos Per Arne Bjørkum er professor emeritus i geologi ved Universitet i Stavanger. Han har tilbrakt det meste av sitt yrkesaktive liv i Statoil/Equinor der han var sjefforsker for leting fra 2000 til 2006. I 2007 fikk han 4 års permisjon for å bli dekan ved Universitetet i Stavanger. Bjørkum har skrevet boken «Annerledestenkerne – kreativitet i vitenskapens historie» (Universitetsforlaget, 2016; 473 s) og har undervist i vitenskapsteori for doktorgradsstudenter ved NTNU og UiS i over 20 år. Bjørkum er medlem i tre norske vitenskapsakademier og har vært med i styret i ett av dem.
Bjørkum har oppdaget at et fagmiljø som jobber i et globalt forskingsprogram, Baseline Surface Radiation Network (BSRN) som startet i 1992, der man måler tilbakestrålingen av infrarøde stråler fra atmosfæren. De har blant annet utviklet materialer som blir kjøligere enn omgivelsene (også omtalt som «natural cooling»). De baserer denne teknologien på en strålingsmodell, som FNs klimapanel ikke kommer inn på (sic), og som viser hvor viktig vanndampen er for temperaturen på bakken.
Basert på langtidsmålinger av tilbakestrålingen som er utført på Svalbard, vil Bjørkum legge frem et (enkelt) regnestykke som viser at mer vanndamp står for inntil 80% av oppvarmingen i Arktis, som er aller størst om vinteren, dvs. når sola ikke skinner.
Å lage vanndamp krever energi og FNs klimapanel peker på sola, men som Bjørkum vil vise, og her støtter han seg på kjent fysikk, blir det aller meste av vanndampen produsert av infrarøde stråler som drivhusgassene (hovedsakelig vanndamp) og skyene sender nedover til jordens overflate, døgnet og året rundt.
Ekspertene i FNs klimapanel anbefaler planting av trær for å dempe temperaturøkningen, men da «glemmer» de at trær produserer flere hundre kilo vanndamp i døgnet. Som Bjørkum vil vise, vil trær som vokser her nordpå derfor bidra til høyere temperaturer på bakken, mens i tropene bidrar trær til at det blir kjøligere på bakken (under tretoppene).
Til slutt vil Bjørkum komme inn på en «nyoppdaget» prosess som IPCC heller ikke tar hensyn til, og som forklarer hvorfor og hvordan de store skogsområdene suger fuktig luft inn fra havet og transporterer ferskvann flere hundre mil innover kontinentene.

God sammenheng mellom mindre skydekke og høyere temperatur.

Low Cloud civerage went from 29 % in 1986 to 25 % in 2007 according to The Internationasl Satelite Cloud Climatology Project (ISCCP; more on
Sea Surface Temperature (SST), not Humans, Rules the Atmospheric CO2-Concentration

SST was consistently a strong independent determinant of annual CO₂ concentration increases but not human emissions.
Dai Ato trekker følgende konklusjoner:
Den globale SST har vært den viktigste bestemmende faktoren for årlig økning i atmosfærisk CO₂-konsentrasjoner siden 1959. Ingen menneskelig påvirkning ble observert. Dette resultatet indikerer at menneskelig innsats for å dempe CO₂-utslipp har, i det minste tidligere, vært meningsløse.
Dessuten er teorien om at moderne global oppvarming og klimaendringer er forårsaket av menneskelig utslipp av CO₂ også feil.
Teorien er også irrelevant for troverdigheten til historien om at moderne oppvarming og klimaendringer skjer mer dramatisk enn tidligere.
Dere finner hele artikkelen til Dai Ato og mye annet interessant her:
NESTE MØTE 6. MAI ER PLANLAGT SOM FØLGER
Til dette møtet vil Jan-Erik Solheim beregne opptak av CO2 i det som vokser i de tre kommunene Bærum, Asker og Lier, og fortelle litt om hvordan dette er gjort. Bærum utgir seg for å være en Klimaklok kommune (en av de klimaklokeste i landet). Her skal CO2 sparingen være 65% innen 2030, regnet fra 2009, mens loven sier 55% regnet fra 1990. Bærum har allerede oppnådd en reduksjon på 37% (ifølge Mathias Dannevig). Det har vært en befolkingsundersøkelse og 77% svarer at de er enige i kommunens klimapolitikk.
Vi vil selvsagt invitere politikere til dette møtet og vi bør få fram hva de forskjellige partiene mener om justering av klimamålene til 80% eller mer i 2035.
Da aner vi at det ikke blir lett å få noen politikere i tale håper jeg på hjelp fra høyere makter.
En meget interessant observasjon. Jeg leste for en tid tilbake om krympende snø og ismengder på Killimanjaro. Klimaalarmistene var selvfølgelig ute og skyldte på global oppvarming. Studier viste derimot at snømengden som falt på toppen hadde blitt kraftig redusert etter at en hadde huggest ned skogen ved foten av fjellet. Fuktigheten som skogen hadde produsert og som falt som snø på toppen var plutselig borte! Resultatet vil utvilsomt føre til en betydelig sesongbasert tørkekatastrofe der en er avhengig av avrenningen fra fjellet.