Arktisk spådom fra Trøndelag

Dagens godbit er en pakke hvor postfaktuell klimaforskning sammen med redaksjonelle spådommer i kaffegruten gir oss god underholdning i ettertid: avisen Adressa spådde i desember 2008 at havet i Arktis ville gå tomt for is senest sommeren 2015, og de har dermed sluttet seg til en lang rekke medier, politikere og forskere som har feilet med denne typen spådommer. Også i år nekter isen i Arktis å samarbeide med dommedagsprofetene.

Arktis blir isfritt om sju år
Dette var overskriften i avisen 8.desember 2008, penneført av Torsten Hanssen. Avisen beskriver deretter et større forskningsprosjekt med 300 forskere fra 15 land som har brukt opp 280 millioner på dette prosjektet. I oppslaget finner vi denne perlen av en påstand: «at forskerne nå kan beregne det første isfrie året mye mer nøyaktig enn tidligere.»
Dette isfrie Arktis skal være forårsaket av global oppvarming, så la oss se hvordan det står til med den.

_53348903_philjonesOppslaget er oppdatert 20. juni 2012, uten at de av den grunn oppdaget at Dr. Phil Jones (fotoet) i mellomtiden hadde sagt klart fra at det fra 1995 var slutt på signifikant global oppvarming. Den gjenværende varmetrenden var mindre enn måleusikkerheten. Jones (CRU) leder arbeidet med HadCRUT3 – et felles globalt dataprosjekt for temperatur – hvor UK Met Office samarbeider med Climatic Research Unit (CRU) ved University of East Anglia (UEA).
Jones befant seg fra 2009 midt i Climategateskandalen og ble i en periode suspendert fra CRU i påvente av at skandalen ble hvitvasket i flere runder.

Dette opphøret av global oppvarming (The Hiatus – pausen) ble bekreftet i hovedrapporten til FNs klimapanel i 2014, uten at avisen tok seg bryet med å informere sine lesere om dette. Antageligvis er det ingen i Adressa som leser rapportene fra FNs klimapanel, da det er så mye enklere å kontakte de partiske aktørene som arbeider med klimapropaganda  klimakommunikasjon og kan formidle de politisk korrekte tekstene til pressen.

Pussig nok kan disse 300 klimaforskerne beregne det første isfrie året mer nøyaktig enn før, men de er fullstendig ute av stand til å registrere at den globale oppvarmingen som skal smelte isen ikke var tilstede, den opphørte faktisk lenge før forskningen startet og ca 10 år før Adressa kom med sin spådom.

Da venter vi bare på tidspunktet hvor Adressa gjør et nytt tappert forsøk på å resirkulere myten om det snart isfrie Arktis. At isminimum for 2016 er omtrent det samme som 2007, dvs at bortsmeltningen av arktisk havis har tatt seg en pause på 9 år, er ganske sikkert et faktum ingen av Schibstedkonsernets aviser lar seg forstyrre av.

isvekst2016arktis2016 med raskeste tilfrysning av is i september
I mellomtiden kan det være på sin plass å opplyse om at det ikke er mangel på is i Arktis til tross for to kraftige stormer som sørget for nye isfritt-spekulasjoner i sommer.

Faktisk viser tallene i figuren at det har vært rekordrask tilfrysning av is i perioden 1.september til 24.september.
På de siste 28 årene har tilfrysningen startet så sent at det i halvparten av årene har vært en netto issmeltning i perioden, men i år har det vært bikkjekaldt i Arktis og det har skjedd tidligere enn vanlig i september. (Edit 28.sept: tallene er fra Colorado-universitetet, klikk på lenken i starten av avsnittet)

Støtt oss ved å dele:

3 kommentarer

  1. At naturen neglisjerer klimaforskernes modeller er vel ikke noe forskerne kan klandres for. Her er det naturen som oppfører seg politisk ukorrekt.

  2. Ah, men trenden, den hellige trenden fra 1979, den peker fortsatt nedover, ergo må det uvegerlig bli isfritt en sensommerdag i Arktis. Snart.

Kommentarer er stengt.