Tyskland gir opp klimamålene for 2020

Reuters og Der Spiegel meldte sent mandag kveld at Tyskland har gitt opp å nå klimamålene for 2020, et kutt i «utslippene» av CO2 på 40 % i forhold til 1990. Det har vært klart for alle observatører i lang tid at dette målet er uoppnåelig, så dette kommer ikke som noen overraskelse. Her følger detaljene i meldingene fra Tyskland.

Merkels parti CDU har en tid forhandlet med sosialdemokratene (SPD) om en ny koalisjonsregjering, og på veien til en avtale har partene besluttet seg for å oppgi dette klimamålet som pr i dag er bindende for Tyskland. For Merkels flaggskip «Energiewende» som på folkemunne i økende grad omtales som «Energiewahnsinn» (energigalskap), er dette et klart signal om at denne politikken ikke fungerer. Den økende satsningen på energi fra sol og vind har ikke bidratt til en reduksjon i «utslippene» på flere år, men oppskriften på suksess har fra politikerne hele tiden vært mer av det samme.

Spill for galleriet
Reuters melder videre at det oppgitte klimamålet for 2020 skal forskyves noen få år, mens målet for 2030 på et 55 % kutt i CO2-utslippene skal fastholdes. Analytikere som Roger Pielke har ingen tro på at noen av disse klimamålene er oppnåelige i det hele tatt.

Tysklands energigalskap
Reuters melder også at elektrisitetsprisene skal reduseres etter at de i flere år har steget til dansk nivå. Samtidig skal den ulønnsomme satsningen på sol og vind forsterkes. Bare for få dager siden så vi effekten av denne satsningen i form av for mye vindkraft i forhold til behovet, slik at spotprisen for elektrisitet falt under null. Tyskland måtte betale nabolandene for å kunne eksportere sitt overskudd på elektrisitet. Antall timer i året med elpriser under null er tidoblet de siste ti årene.

Når de som drifter vindturbinene får fyrstelig betalt helt uavhengig av om det er et marked for elektrisiteten som leveres, så forstår de fleste at denne politikken ikke er holdbar. Likevel skal Tyskland fortsette satsningen på sol og vind, og ulike aktører i Norge mener vi må kopiere denne tyske suksessen.

Samtidig sliter produsentene av vindturbiner i Tyskland med å få regnestykkene til å gå opp, bare i 2017 forsvant det ca 2000 jobber etter innskrenkninger.

Politikken justeres til stadighet, og ofte med store smutthull i reglene, med det resultat at ingen er sikre på rammevilkårene i fornybarbransjen.

Støtt oss ved å dele:

5 kommentarer

  1. Dette har ligget i kortene lenge. Tyskerne har satt seg på en høy moralsk hest, og nå er de kastet ut av salen. Det er svært så hyklersk å kritisere USA, som faktisk har redusert sine utslipp, mens tyskerne har stått på stedet hvil i ca. 10 år.

    Tyskland vil i lang tid være helt avhengig av kull for å holde hjulene i gang. Motstanden mot nye vindmøller på land øker hele tiden, og tysk energipolitikk er rett og slett en skandale. De ser ut til å ha latt frykt og følelser trumfe fornuft og hensyn til egen befolkning. Nettstedet NoTrickZone har regelmesig oppdatering på situasjonen i Tyskland.

  2. Når høyrepartier ønsker å praktisere venstresidepolitikk, som beviselig ikke fungerer, går det vanligvis galt, svært galt…

  3. Politikere satser ofte på langsiktige mål for å nå kortsiktige fordeler. Det merklige er at så mange lar seg lure hele tiden.

  4. Er det egentlig «klimamål» tyskerne gir opp, eller er det bare mål om utslippsreduksjon av CO2?

  5. Angela Merkel signaliserte en endring i sin politikk i sin nyttårstale. Ikke ved det hun sa, men ved det hun ikke sa! Hun har jo blitt miljøbevegelsens redningsmann i Europa, etter Trump og May med Brexit. Den gode A M nevnte ikke ordet klima eller Energiewende en eneste gang i sin 6 minutter lange tale! Utrolig, hun som har kjempet så hardt for den grønne overgangen. Man må lære seg å lese mellom linjene, det er mye informasjon der.

Kommentarer er stengt.