Av Professor Jan-Erik Solheim
I denne søte juletid er det mange som legger på seg, og vil gjerne starte året med slanking. Men hva skjer med det fettet vi kvitter oss med? Svært mange mener at fett blir omgjort til energi eller varme. Dette er en misforståelse som hevdes av diettplanleggere, trenere og til og med noen leger. Fett inneholder masse, og masse kan ikke forsvinne til varme eller energi ved vanlige temperaturer.
Det vi kaller fett har det kjemiske navn triglyserid og har en kjemisk formel C55H104O6. Når dette fettet blir oksydert (forbrent) i mange trinn løses dette molekylet opp, og vi får CO2 og H2O som restprodukt. Ved å følge hvert atom har forskere funnet ut at forbrenning av 10 kg fett krever 29 kg oksygen og produserer 28 kg CO2 og 11 kg vann. CO2 kvitter vi oss med gjennom lungene. Vannet på andre måter.
En person på 70 kg puster ut omkring 200 ml CO2 med 12 utpust per minutt. På et døgn med lett aktivitet, og 8 timers søvn, vil en slik person i gjennomsnitt puste ut 0.74 kg CO2 som tilsvarer 203 gram karbon. Dersom denne personen jogger en time, vil dette fjerne i tillegg 39 gram karbon fra kroppen. Dvs. CO2-utslipp vil øke med 20% per døgn med en time trening. Hvis vi etter trening spiser noe søtt, kan vi erstatte karbontapet, og slankingen uteblir. Men trening fører til mer CO2-utslipp.
Siden 1 times jogging i døgnet medfører en økning på 20% i dine CO2-utslipp, så blir det naturlig å diskutere en klimaavgift på jogging, alternativt en slik avgift på idrettslag eller treningsstudioer. Det er åpenbart at staten her går glipp av betydelige inntekter.
Så var det oss som ikke jogger, men som har økt i vekt med 10 kg over en lengre periode. Vi fungerer altså som et CO2-deponi hvor det er lagret 28kg CO2 i dette fettet, i tillegg til en mer betydelig tidligere deponering. Tatt i betraktning at regjeringen til nå har betalt for CO2-deponering både på sokkelen og i den noe fjernere regnskogen, så må man spørre seg om man ikke er berettiget til å motta subsidier for denne betydelige innsatsen for å redde oss fra klimakrisen?