Paris – dag 1 oppsummert

Her er høydepunktene fra klimakonferansens første dag som oppsummert fra GWPF. Et høyt antall statsledere har vært tilstede og disse har kommet med en syndeflod av svulstige og meningsløse uttalelser. Her er familiebildet av verdens ledere i krigen mot klimakrisen hvor den usynlige plantematen CO2 er utropt til hovedfienden.

COP21_World-leader_3513765b
Australia kansellerer klimatiltak
Statsminister Malclm Turnbull har gått fra et tidligere løfte om å avskaffe avgiftsfri diesel til bønder og gruveselskap. Denne diselavgiften finansierer bygging og vedlikehold av veinettet, så aktører som ikke bruker veiene er selvsagt fritatt for avgiften. Miljøgrupper hevder dette er en subsidie, men det er åpenbart bare tøv.

India og Kina står på kravene
Statsminister Narendra Modi har satt seg på sin høye moralske hest og snakket seg varm om vårt felles ansvar og den differensierte løsningen som er nødvendig. I klartekst betyr det at land som India skal utvikle seg økonomisk ved å bruke kull akkurat som de vestlige landene før har gjort dette. Først deretter er det aktuelt med klimatiltak, India planlegger å tredoble CO2-utslippene fra nå og frem til 2030.
President Xi Jinping har brukt et mer avmålt ordvalg, men budskapet er like klart . Det er vesten som må stå for det meste av klimatiltakene. Kina skal bare doble CO2-utslippene frem til 2030. (Edit 2.des) Kinas posisjon kan en lese om i denne utmerkede analysen fra GWPF. Økende velstand i Kina er det primære målet for deres ledere, det betyr mest mulig energi til lavest mulig pris, kombinert med rask industrialisering. Sekundært er det å løse miljøkrav til renere luft og vann i byene. Begge disse tiltakene øker CO2-utslippene i Kina, men både en såkalt dekarbonisering av energisektoren og andre CO2-tiltak er en eksistensiell trussel mot det bestående regimet.

Hvor er pengene?
Xi Jinping snakket seg også varm angående de 100 milliardene USD som vesten årlig fra og med 2020 skal stille til rådighet for de øvrige landene i henhold til Københavnløftet i 2009. Beløpet må selvsagt økes etter 2020 ifølge Kina.

Storbritannia skroter CCS-tiltak
Regjeringen i Storbritannia har lenge verpet på en ambisiøs CCS-plan. En britisk månelanding a la Mongstad, men en smule dyrere, selv før de uunngåelige overskridelsene. En milliard GBPhar de nå spart inn på kanselleringen og overgangen til en energipolitikk som prioriterer mest mulig energi til lavest mulig pris foran luftige grønne drømmer. Britene er derfor uglesett her i Paris, ihvertfall sett fra ståstedet til de mest klimareligiøse EU-landene.
David Cameron tok i bruk den forslitte 97%-myten i sin korte men svulstige tale. Siden disse 97% var enige i at vi står ovenfor en katastrofe dersom CO2-utslippene øker, så er det desto viktigere med raske klimatiltak. Yea, right!

Tysk klimapolitisk klovneri
Kanzlerin Angela Merkel stod for det mest bisarre i dag, da hun sammenlignet klimakonferansen med kampen mot terrorisme: «Vår tilstedeværelse her i dag viser at vi er sterkere enn terroristene.»  Her blir det nok mer snakk om krigen mot det ustyrlige klimaet etter hvert, prioriteringen er helt upåklagelig.

Rødgrønn fanatisme fra Bolivia
President Evo Morales målbar det fanatiske engasjementet fra aktivistene da han sa at «moder jord var nær undergangen og det destruktive kapitalistiske systemet hadde hovedskylden for det. Neppe noen som var forbauset, dette er standard kost fra Bolivia.

Så langt er alt som forventet. Ingen klimamirakler i sikte i år heller.

Støtt oss ved å dele:

4 kommentarer

  1. We are only in it for the Money. At mange fattige land ser på dette som en mulighet for overføring av penger er vel ingen overraskelse. Når vestlige politikere i tillegg kan kjøpe seg god samvittighet er dette en vinn – vinn situasjon.

  2. India og Kina har kanskje sluttet å tro på hypotesen om at co2 er farlig for klima?
    Penger vil de ha, selvsagt, hvis andre er ufornuftig nok til å gi dem. Men innen 2020 er kanskje temperaturen gått litt ned, og hele klima-bløffen avslørt?
    Det er lov å håpe.

  3. Jeg setter slik pris på realistiske, korrekte og beskrivende karateristikker dere gir. Merkel driver med klovneri, og Morales drive med rødgrønn fanatisme! Yea, right!

Kommentarer er stengt.