NRK frykter metaneksplosjoner

Man skulle tro de i NRK forlengst var gått tom for orginale klimaskremsler, men her er enda et oppkok på slutten av mandagen. Nok engang beviser klimaskremmer Randi Lillealtern at Vitenspalten i NRK er til for at journalistene kan demonstrere egen uviten!

Hauger av metan på havbunnen kan eksplodere
Her er det virkelige godbiter, “store hauger av klimagassen metan på havbunnen.” Disse haugene vil en dag eksplodere. Ikke kan, men vil. Riktignok har det sneket seg inn et “trolig” i setningen, men pyttsann. Først når man leser videre får man vite at dette metanet er bunnfrosset, men forklaringen på hvordan bunnfrosset metan skal eksplodere får vi ikke vite mere om. Bortsett fra at permafrosten en dag skal smelte, osv osv.

Metanforekomstene i Arktis har vært kjent lenge og de mange utfordringene forbundet med boring i disse strøkene har vært omtalt innen forskningen i Russland i svært lang tid. Pussig nok har ikke NRK et eneste ord om bakteriene som spiser metan, men journalisten har øyensynlig blitt instruert om at dette må utelates siden det er vanskelig å true med konsekvenser for klimaet hvis politisk ukorrekte småkryp spiser opp gassen før den rekker å forårsake ett eller annet apokalyptisk.
Dette dreier seg om en modellstudie på dynamikken i permafrostsystemet i Arktis, og som vanlig forventes det at studien skal inneholde besvergelser rundt en mulig smelting av permafrosten i forbindelse med klimaendringer.

Metanfakta
Det er det ikke antydning til i NRK-oppslaget. Kanskje ikke så rart, for da skjønner leserne at de er blitt lurt av NRK.
Det bare er 1,8 ppm metan i atmosfæren, det omdannes naturlig under påvirkning fra sollys til vanndamp og CO2. Jorda er i dag ca 3 grader kjøligere enn den var dengang metannivået var 40% av dagens nivå for ca 400.000 år siden, og det er selvsagt aldri observert noen klimaendringer som et resultat av våre metanutslipp. Kansje ikke så rart når det fins mindre enn 1 metanmolekyl av 500.000 molekyler i atmosfæren. Russiske forskere er forøvrig totalt avvisende til at det lekker unormalt med metan fra havbunn eller tundra.

Eksploderende pingoer
Derpå introduserer journalisten det helt vanlige arktiske fenomenet pingoen og assosierer dette med eksploderende metan. En pingo er ganske enkelt is med et lag med jord over. Blir det varmt nok en sommerdag, så snakker vi om en liten rund dam på tundraen. Vannet kan også ha rent bort og etterlatt et hull til glede for sånne som Dagbladet, som da kan spekulere i det meste.

Klimaforsker Ketil Isaksen
K.Isaksen. Foto: Gudim/NRK

Her har NRK intervjuet i vei i håp om å få en større historie med olje og gassindustrien i kjeltringrollen., men det er ikke napp å få hverken hos den ene eller den andre forskeren.

Klimaforsker  Ketil Isaksen ved Meteorologisk Institutt prøver forgjeves å roe ned journalisten med uttalelsen “metanutslipp fra slike utbrudd vil nok ikke bidra vesentlig i den store sammenhengen”.

Men neida, det ER klimakrise. Da må det skremmes.

Støtt oss ved å dele:

3 kommentarer

  1. Metanet ja det som vi blir beskylt å slippe ut 60% av. Men hvorfor stoppet veksten i ca 8 år når vi fortsatte vårt 60% utslipp ? Mettan hydratet ligger der det ligger på grunn av høyt trykk og lav temperatur, en eventuelt eksplosjon må ta uhorveleg lang tid,når hav bunnen heves og møter varmere hav.

    • Har ikke sett at klatrater som bringes opp fra havdypet “eksploderer”.

Kommentarer er stengt.