Australia har gått fra å være blant landene med en av verdens rimeligst prisede elforsyning til å ha en av de dyreste, selv om landet har mer kull og uran per person enn de fleste andre steder. I dette foredraget 26. november av Australias Jo Nova, vitenskapsjournalist og blogger, får du vite hva som kreves for å oppnå ufrivillige strømbrudd i delstatene, hvordan innbyggerne tvinges til å investere i private dieselgeneratorer som backup, og hvordan Australia har fått en tredobling av engrosprisen på strøm på bare fem år.
Australias grønne skifte
Le til du gråter over dårskapen til en nasjon som står for bare 1,5 % av menneskelige utslipp av såkalte klimagasser, men som forsøker å endre det globale været ved å ofre ressurser som er den største eksportvaren.
Australia installerer mer fornybart enn noensinne. Bedrifter må stenge. Nasjonale skatter som tok to generasjoner å bygge, blir kastet. Visjonen om å stoppe ekstremvær som stormer i 2100 med denne politikken, har allerede krevd tre statsministres avgang og likevel er det ingen løsning i sikte.
Myten om gratis og ren energi
Vind- og solenergi har en forførende appell. Men selv i en solfylt og blåsig nasjon viste det seg at visjonen om gratis «ren» energi var en giftig gave på grunn av alle de skjulte kostnadene. Blant disse er arealbruk, batterier, lagring og overføringslinjer, i tillegg ødelegger upålitelig fornybarenergi for de billigere energileverandørene vi har fra før, noe som driver kostnadene opp i alle ledd.
Elektrisitet er et av de mest essensielle, men minst forståtte fenomenene i vårt daglige liv. Det summer i kraftlinjene over kontinentet, elforsyningen driftes med en nøye kontrollert synkronisering, selv om millioner av elektriske apparater blir slått på og av. Når tingene går galt, kan systemet kollapse på hundredeler av et sekund (red.anm. Blackout, strømbrudd), slik at folk fanges i heisen, strandes i fly og på tog eller på sykehusets operasjonsbord.Figuren over, fra den sammenlignbare situasjonen i Tyskland, viser problemene med voksende ustabilitet i elnettet når fornybarandelen øker. De røde pilene indikerer lengre perioder hvor hverken sol eller vind bedrar vesentlig til energiforsyningen.
Norge kan lære av Australia
Det er mye å lære for Norge her. Hvordan unngå en fremtid hvor elektrisitet blir så kostbart og tidvis så knapt tilgjengelig at leverandøren tilbyr rabatter på klimaanlegg hvis kundene er villige til å gi forhandleren mulighet for å slå av apparatet eksternt (vanligvis på de varmeste dagene i året). Sykehus må dempe belysningen, og industrianlegg må stenge for å hindre større strømbrudd. Det er et sirkus som styrer elektrisitetsforsyningen, til og med gratis kinobilletter er blitt styringsverktøy. Australia planlegger tusen mini blackouts og vi kaller det «fremgang».
Markedet for strøm i Australia har blitt så forvrengt at lønnsomme bedrifter blir stengt selv mens de produserer den rimeligste elektrisiteten som tilbys.
Sett av mandag neste uke!
Jo Novas foredrag dekker noen ingeniørfag, økonomi, politikk og psykologi. Dette inkluderer ubalansen mellom tilbud og etterspørsel med økende satsning på sol- og vindenergi, og hvordan logisk tenkning og rasjonell planlegging har opphørt når det gjelder energiforsyning i et moderne industrisamfunn.
Hvor mye lenger kan dette pågå?
Vi kan le av Australia som har fått flerdoblet strømprisene i klimaalarmismens navn. Men det er ikke lenge før latteren stanser i halsen på oss her hjemme også: I et Norge fullforsynt med hydroelektriske kraftressurser, lar vi oss ikke bare bevisstløst påtvinge utenlandskabler som etter hvert på egen hånd vil flerdoble strømprisene her også. Hvem tror fremdeles at vi vil unngå europeisk elprisnivå når vi kobles toveis fullt opp mot systemet? Men ikke bare det, oppå dette sitter vi kopende og handlingslammet og ser vår natur fylles opp med unødvendige og ulønnsomme fuglekverner (aka vindmøller) som vil drive opp strømprisene ytterligere samt gi oss sjokkerende vedlikeholdsutgifter i tiårene framover.
Alle velstandsperioder kan sløses vekk bare tankegodset blir forskrudd nok, også for den jevne nordmann i et hydroelektrisk drømmeland. Og prosessen med å loppe folket på energikostnad er en sikker måte. Jeg spør med Woody Guthrie da han så de fattige hoper i det som den gang var verdens rikeste land: «Was this land made for you and me?».
Noen bør snart stille VÅRE politikere det samme spørsmål.
Skal bli spennende å se hvilken stortingspolitiker, fra hvilket parti, som blir den første som tør å stikke hull på ballongen! Foreløpig er det ingen som er i en slik posisjon.
Det er lagt ut en god del videosnutter på Youtube med tittelen: «If I wanted America to fail, I’d start With energy», osv .
Norge er nå politisk kommet så langt at man kunne si. If I wanted to destroy Norway, I’d do nothing. Our government does what’s nessesary.
Det kommer stadig nye skrytopplysninger om hvor fantastisk disse nye vindmøllene er. Men hittil har jeg ikke sett en eneste presentasjon av prisen på denne strømmen. Hva er prisen pr. kwh for disse store vindkraftutbyggingen inkludert byggekostnader, drift og avskrivning?