Vi har temperaturdata for september fra UAH ved Dr. Roy Spencer. Globalt satellittmålt temperaturavvik fra gjennomsnittlig temperatur (TLT) for september viser med +0,14 o C litt nedgang fra forrige måned. Vi har den kaldeste septembermåned på 10 år. Pausen eller opphøret i signifikant global oppvarming som er beskrevet i FNs klimapanels siste hovedrapport fra 2014 er fortsatt reell. Nedgangen i global temperatur fra mars 2016 øker stadig i alle datasett for temperatur. For informasjon om værfenomenet ENSO (El Niño og La Niña), se Klimanytt120.
UAH Data
UAH står for «University of Alabama Huntsville», som publiserer månedlig avvik fra et gjennomsnitt av global temperatur for referanseperioden 1981-2010. September 2018 har med (+0,14 o C) gitt oss fortsatt nedgang fra verdien (+0,19 o C) fra forrige måned.
Nordlige halvkule klart ned med 0,15 o C nå, fra 0,21 o C forrige mnd.
Sydlige halvkule lite endret med 0,14 o C, fra 0,17 o C forrige mnd.
Tropene klart opp med 0,24 o C nå, fra 0,12 o C forrige mnd.
Arktis har klar oppgang med 0,21 o C nå, fra 0,09 o C forrige mnd.
Temperaturdataene i figuren til venstre er hentet fra de nederste 8 kilometer av atmosfæren. En mer detaljert forklaring fra Dr. Spencer på dataene i figuren er her.
UAH bruker data fra 3 satellitter (NOAA-18, NOAA-19, og den nyere Metop-B). Metop-B satellitten vedlikeholder sin egen bane slik at det for denne satellitten er behov for færre korrigeringer av observasjonene for en gradvis degradert bane.
—
ENSO-varsler
ENSO står for El Niño Southern Oscillation og består av to faser av varmeutveksling mellom hav og atmosfære; El Niño hvor varmt overflatevann i Stillehavet avgir varme til atmosfæren med vanndampens konveksjon, og La Niña hvor kaldere overflatevann bidrar til lavere atmosfærisk temperatur. NOAA i USA viser nøytral ENSO status nå, men varsler i en fersk analyse 65-70 % sjanse for El Niño kommende vintersesong. Meteorologene i Australia regner 50 % sjanse for El Niño i samme sesong.
Heller ikke været samarbeider
Våre grønneste politikere jobber overtid for å selge oss en klimakrise, men heller ikke været vil samarbeide med dem.
For en gangs skyld ser vi på regionale forhold. I Trondheim er det ikke målt så lave temperaturer så tidlig på høsten på 61 år og tirsdag denne uken var det minusgrader på hele 21 målestasjoner, ifølge Adresseavisen.
Heller ikke i Nederland har de vært synderlig plaget av global oppvarming i det siste, her meldes det at landet har opplevd kaldeste septembernatt på 47 år, med minusgrader på tallrike målestasjoner.
Også i Sør-Afrika har de opplevd uvanlig vær i det siste, som ikke stemmer helt med det man kan forvente i et område med Middelhavsklima.
Det er sjelden å se fotografier av giraffer i slike vinterlige omgivelser.
.
«Tropene klart ned med 0,24 o C nå, fra 0,12 o C forrige mnd.
Arktis har klar nedgang med 0,21 o C nå, fra 0,09 o C forrige mnd.»
Er dette nedgang . . .? Og hvorfor ikke nevene en meget klar oppgang i USA . . .?
Men ellers er jeg enig i at totalbildet er gledelig. Og det bør det være for alle, spesielt for dem som tro at verden snart vil koke . . .
Takk for korrektur, ordbruken er nå rettet.
I innlegget «Mediene gir oss en feil virkelighetsforståelse» fra 18. september beklages det at man lager overskrifter av den varme sommeren når man ikke kan trekke klimakonklusjoner fra temperatur/vær i korte perioder.
Gjør man ikke nettopp det i denne artikkelen? Kaldeste september på ti år er vel uttrykk for vær, og ikke nødvendigvis for klima? Trenden i grafen fra Spencer over mange år virker oppadstigende?
«The linear temperature trend of the global average lower tropospheric temperature anomalies from January 1979 through September 2018 remains at +0.13 C/decade».
http://www.drroyspencer.com/
Rømcke,
Jeg er ikke så sikker på hvor gledelig det er at vi trolig er godt på vei inn en ny kald 30-års syklus. Det historiske faktum er nemlig at verden har aldri levert så gode levekår OVER HELE KLODEN som under tidligere varmeperioder. Alle de tidligere høykulturer har oppstått under langvarige varmeperioder.
Klimaalarmistenes påstander om at varmere klima i nordlige områder vil gi ulevelige forhold rundt ekvator er historisk løgn: Levekårene i disse områdene var da mer fruktbare enn under kaldere perioder, og produserte blomstrende samfunn, jfr. høykulturene under både de minoiske, romerske og middelalderske varmeperiodene på breddegrader der «klimaforskerne» nå hevder vil bli «ulevelige». Altså stikk i strid med kjent historisk kunnskap. Sahara var for øvrig skogbevokst og fruktbar ifm. en mange tusen-årig varmeperiode etter den siste istiden, da Sahara hadde en spesielt gunstig periode (mellom 8000 og 5500 f.Kr). Denne varmeperioden var det også som innledet vår hjemlige bronsealder da de nordiske samfunnene gjorde utviklingsmessige kvantesprang. Dette er velkjente fakta for alle andre enn enøyde klimaforskere med en agenda.
Gleden min er kanskje mer skadefryd fordi jeg faktisk tror at de klimafrelste ergrer seg over synkende temperaturer . . .
Dessuten er klimapolitikken mer skadelig enn global nedkjøling.
Fint sagt og riktig beskrevet
Når jeg ser på kurvene på grafen fra Spencer så er det en trend jeg ser som ikke nevnes her. I aksjeverden er det ofte en trend som det konkluderes med. Ikke måned for måned analyse. Når jeg etter beste evne ser på trenden er den helt klart stigende. En kan plukke tidsrom og se en nedgang i temperaturen feks fra 2002 til 2007 så er temperaturen nesten den samme. Men den langsiktige trenden er i mine øyne klart stigende og jeg ville ikke satset aksjer på en temperatur nedgang over tid.