Dagbladet har igjen vært best i klassen, med skremsler om at «Verdenshistoriens kraftigste registrerte El Niño slått til». Sannhetsvitnet er klimaforsker Rasmus Emil Benestad som jevnlig vaker i Dagbladets spalter og til tross for hans doktorgrad på feltet hagler det med faktafeil i Dagblad-oppslaget. Bare på et vesentlig sted har Benestad litt rett: Det er varslet at El Niñoen «vil gi seg i månedsskiftet mellom mars og april.» Andre vil mene El Niñoen gav seg allerede i november.
Hva er en El Niño?
Det naturlige værfenomenet El Niño i det tropiske Stillehavet består av at varmt vann i perioder overlagres kaldt vann med påfølgende markant utstråling fra havoverflate til atmosfære uten at kloden som helhet blir varmere. For en mer detaljert beskrivelse henvises til Klimanytt 120 forfattet av Ole Henrik Ellestad.
Doktorgrad i faktafeil?
Mens Dagbladet i kjent stil egger opp intervjuobjektets «kraftigste noensinne» til «verdenshistoriens», så må man lete i oppslaget for å finne presiseringen om at man bare har målinger 50 år tilbake. Pussig nok viser målingene på NOAA (ERSSTv4 ONI) side 21 at El Niñoen både i 1997-98 og 1983 var sterkere, med 1973 som like varm som årets. ONI-verdien er 2.0 nå. Forøvrig tyder alle data i NOAAs melding av 28.desember på at det samme. Figuren til venstre med Multivariate Enso Index – hentet herfra – bekrefter årets El Niño som nr 3 siden 1950, jfr høyden på de røde søylene i figuren. Dermed er Benestads uttalelse under uten forankring i seriøs vitenskap.
El Niñoen … den kraftigste vi noensinne har målt
Rasmus Emil Benestad
Benestad har liten støtte også fra andre forskere i Norge: Den noe mindre alarmistiske men alltid politisk korrekte Terje Wahl som på sin blogg kommuniserer jevnlig med kommentatorene har hatt store forventninger til at denne El Niñoen skulle få fart i den globale oppvarmingen, men før det ble helt musestille om dette fenomenet hos Wahl konstanterte han at det ikke ble noen rekord. Han veddet på en ONI-verdi på 2.1.
Temperatur kan være så mangt
Det er for enkelte om å gjøre å sørge for at pressen i Norge forblir helt uvitende om at det eksisterer målinger av global temperatur tilbake til 1979. Da disse har en vesentlig høyere kvalitet enn bakkemålte temperaturer og i tillegg viser et så totalt fravær av global oppvarming i snart 20 år at målingne er en direkte trussel mot sysselsettingen av klimaforskere ved Meteorologisk Institutt og nært beslektede klimapolitiske institusjoner som Bjerknessenteret i Bergen og Kristin Halvorsens Institutt for Klimapolitikk (Cicero) i Oslo.
Figuren over er fra UAH og viser det samme som tilsvarende fra RSS: Ingen signfikant oppvarming på snart 20 år, med 1998 og 2010 som klart varmere år enn 2015 som derfor blir det 3.varmeste året etter 1978. Dermed er det klart at Benestad henter sine temperaturdata fra 3.rangs bakkebaserte målinger, hvor landlige høykvalitetsdata er forurenset av og modifisert med lavkvalitetsdata fra urbane varmeøyer. Eller som GWPFs forskere skrev i vår, eller i sommer, dataene er: «av lav standard, svært spekulativ og med et statistisk marginalt resultat fra kirsebærplukking av tidsintervaller, noe som resulterer i en global temperaturgraf som hverken stemmer med noen av datasettene for overflatetemperatur, eller med de som er utarbeidet via satellitt.» Dette er den samme søpla som klimaforskningens tre vise menn i Norge serverer til NRK og andre medier som er enfoldige nok til å lytte. Dermed er det klart at Benestad i uttalelsen under kommer med oppspinn, hvor politisk korrekthet ligger til grunn mer enn noe annet.
Man kan si med absolutt sikkerhet at 2015 kommer til å bli det varmeste året noensinne
Rasmus Emil Benestad
Hvordan definerer Benestad «kraftigste»?
Årets El Niño er ifølge Benestad på sitt kraftigste i desember og januar. Den skal ifølge ham selv ikke gi seg før i skiftet mars til april. Underforstått, her kan både Benestad og Dagbladet ha mye moro med leserne i opptil flere måneder fremover. Men hva sier f.eks NOAA om denne påstanden?
Ser vi igjen på NOAAs kunngjøring fra 28.desember og ekstraherer figuren som viser avvik fra normal vanntemperatur i de øvre 300 meter av det sentrale og østlige Stillehav, så ser vi at det har blitt kaldere siden starten av november og vi er nå tilbake på et nivå som tilsvarer mars måned. Det har faktisk pågått en nedkjøling i snart to måneder, noe Benestad og Dagbladet ikke er synlig interesserte i å formidle til noen i det offentlige rom.
Det kan faktisk gå over i det motsatte fenomenet allerede sent kommende sommer – La Nina – hvor kaldt vann legger seg øverst og bidrar til å kjøle ned atmosfæren. I mellomtiden forårsaker den raskt døende El Niñoen en rekke endringer i det regionale været på betydelige deler av kloden – helt som forventet. Heller ikke dette har noe som helst å gjøre med våre utslipp av plantematen CO2.