Det ødeleggende kalde klimaet

Vår leder, biologen Morten Jødal skriver her kort om en episode fra kinesisk historie som er lite kjent for de fleste av oss.

Den kalde folkevandringstiden (ca 300-900 etter Kristus) traff også Kina. I snitt var det antakeligvis bare noen få grader kaldere, men enkelte tiår, og ikke minst enkeltår, kunne det være mye kaldere.

I denne perioden ble det for kaldt å dyrke plommer nord i landet, i sørlige deler døde de varmekjære lichitrærne, og mandarintrær døde i kysttraktene nær Shanghai.

I år 494 flyttet Kina hovedstaden fra Pingcheng (nåværende Datong), til Louyang – omtrent 50 mil lengre sør. Delvis skjedde det av politiske, militære og sosiale årsaker, men den kinesiske historikeren Simâ Guāng skriver i boken Zizhi Tongjian at hovedårsaken var en annen: Keiseren av Wei (red.anm: Xiaowendi) flyttet hovedstaden på grunn av det strenge klimaet som hadde kommet til Pingcheng.

Snøfall i juni var blitt vanlig.

Kulden gjorde det vanskelig å forsyne hovedstaden.

Støtt oss ved å dele:

Én kommentar

  1. Takk til Geir Aaslid for dagens,mandag 13/8 artikkel i Stavanger Aftenblad.
    Meget enkelt og forståelig skrevet.
    Dere vet naturligvis om Milankovitch sitt arbeid om cykler basert på himmellegemers baner.
    Her er den enkleste forklaringen jeg har funnet
    https://youtu.be/0rWekZY842M
    Kanskje man skulle få med at dagens varmepause er den varmeste delen av en 200 års cyklus, men at den kaldeste delen av denne er «bare» 2 grader lavere på jordens middeltemperatur. Global oppvarming er et hoax som mange tjener penger på!
    https://youtu.be/4GUcn07enz4
    Takk igjen stå på
    Rein

    (Moderator, takk for kommentar, men for fremtiden, vennligst kommenter med bruk av fullt navn)

Kommentarer er stengt.